Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Únik tetrahydrothiofenu v Sezimově Ústí

V úterý 6. 3. 2007 ve 02:59 hod. vyjela jednotka profesionálních hasičů HZS Jihočeského kraje k čerpací stanici v Sezimově Ústí, kde došlo k úniku tetrahydrothiofenu – obchodní název Captan 21, z tlakové láhve v nákladním prostoru kamionu.

Z bezprostředního okolí, kde došlo ke zmiňovanému úniku, byly na pozorování do nemocnice dopraveny tři osoby, které se látky nadýchaly. Tetrahydrothiofon je snadno hořlavá tekutá látka, bezbarvé až světle žluté barvy, která se užívá pro odorizaci zemního plynu. Za tímto účelem byla převážená pro plynárenskou společnost do Prahy. Na místě události došlo k provedení opatření k ochraně obyvatelstva. Prostřednictvím městského rozhlasu byli občané informování o vzniklé události a bylo jim doporučeno nevycházet z domu, uzavřít okna a utěsnit ventilaci.

Policie ČR odklonila dopravu a komunikaci uzavřela, po ukončení zásahu byla komunikace opět zprovozněna (08:10 hod.). Na místě byly přítomny i ostatní složky Integrovaného záchranného systému, ČIŽP, pracovníci plynárenské služby a zástupci radnice. Hasiči v ochranných prostředcích asistovali při zajištění ventilu na tlakové láhvi, ze které látka unikala, a okolí události monitorovali. Krátce po půl osmé kamion s nákladem zajištěných a zkontrolovaných tlakových lahví pokračoval v cestě a v 08:15 hod. došlo k ukončení ochranných opatření.

Alena Horáková
pracovník vztahu k veřejnosti
HZS Jčk

Ilustrační foto: www.hasicikurim.websnadno.cz

-wap-
Sdílet