Úterý 21. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na moři u černohorské pláže Buljarica hořela loď, hasební pokusy byly neúčinné

Na největší černohorské pláži Buljarica, která leží jen dva kilometri od přímořského městečka Petrovac hořela na moři loď. V zapadajícím večerním slunci se nad plíží vznášel temně černý kouř.

Jedena ze zaparkovaných lodí totiž začala hořet. V Černé Hoře je k vidění dosti hasičů jen hlavně těch zaparkovaných u stanic. Vybavení zdejších jednotek je od pohledu na úrovni asi tak techniky staré 50 let a moderní a mezitím nic moc. Také je zjevné, že do Černé Hory jdou starší vyřazené automobily z jiných vyspělejších evropských států a není tak překvapením, že se setkáme i s hasičskými auty mající volant na opačné straně, jedná se o automobily z Angile.

Při požáru lodi si všichni na pláži se zájmem fotí plameny a kouř v zapadající romantice. Po půl hodině přijíždí jeden policista zjevně něco zjišťuje, ale ten po 15 minutách odjíždí pryč. Až se zcela setmí, přibližně po hodině od začátku požáru, přijíždí člun pobřežní stráže, zjevně odněkud z daleka.

Nejprve reflektorem propátrávají okolí, zda se někdo ze člunu nenachází ve vodě. Následně se odhodlají pokusit se uhasit i člun. Berou dva hasicí přístroje, kapitán lodi nacouvá kousek od hořící lodě záchranáři začnou hasit a když se přiblíží k hořící lodi moc blízko, začnou křičet na kapitána – ten dá plný chod a pak znovu a znovu, dokud hasicí přístroje nejsou prázdné.

Po vystříkání obou hasicích přístrojů zkoušejí novou taktiku – berou nejapíše lodní čerpadlo a pokouší se loď uhasit hadicí připomínající zahradní, avšak bez potřebného tlaku vodu. Po tomto pokusu již hašení vzdávají a vrací se zpět do svého domovského přístavu.

Hořící člun tak zvolna ve vlnách proplouvá mezi dalšími zaparkovanými loděmi na moři, jedinými hasiči tak zůstávají na břehu černohorské děti které hází na hořící člun kameny a snaží se ho asi potopit.

Foto: Michal Fanta – <a href=„http://­michalfanta.cz“>michal­fanta.cz</a>
Sdílet