Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pes byl zavřený v automobilu několik hodin a obyvatelé zavolali policisty, ti zjistili, že ho hasičský kynolog cvičí na pobyt v autě

Včera přijali policisté oznámení od obyvatele Kunětic, že před jedním z domů je zaparkován automobil Volkswagen Passat, v jeho interiéru je pes, který štěká i vyje, auto je uzamčené a v okolí nikdo není.

Ilustrační foto

Jelikož vše nasvědčovalo k tomu, že pes je uvnitř uvězněný několik hodiny, oznamovatelé případ předali policii pro podezření z trestného činu týrání zvířat, ale nakonec bylo vše jinak.

Policisté kontaktovali starostu obce, zajistili možné otevření vozidla, počítali i s případným odchytem psa, ale ve chvíli, kdy se vrátili na místo, bylo auto na odjezdu. Hlídka řidiče zastavila a požadovala vysvětlení, proč byl pes takovou dobu „uvězněn“ uvnitř.

Pán byl skutečně překvapený, jakým oznámením se policie zabývá. On sám je kynolog u Sboru dobrovolných hasičů Pardubice a tímto způsobem cvičí psa na pobyt ve vozidle.

Pes měl uvnitř vodu, potravu, pootevřené okénko, ale přesto jsme se informovali i u našich kynologů, zda je skutečně takový výcvik běžný. Záhy nám bylo potvrzeno, že tento způsob je opravdu reálný. Záchranářští psi jsou opravdu někdy nuceni zůstat v kotci automobilu do doby, než jsou na místě například tragické události potřeba.

O tom že majitel pejska mluví pravdu tak trochu svědčil i interiér vozidla. Auto bylo uvnitř opravdu značně zdevastované, což tak trochu potvrzuje, že auto je opravdu užíváno k těmto účelům. Vzhledem k těmto zjištěným skutečnostem nejde o podezření z týrání zvířat a případ bude odložen.

nprap. Bc. Eva Maturová
Policie ČR

Sdílet