Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár kamionu na D1

Včera, 5. 3. 2007, v 16:00 hod. odpoledne byl na operační středisko hasičů ohlášen požár nákladního automobilu na 18. km dálnice D1 směr Brno. Díky tomuto případu byla dálnice uzavřena, což značně komplikovalo dopravu v daném úseku.

K požáru vyjela jednotka profesionálních hasičů HZS Středočeského kraje – PS Říčany v počtu 1+7 s vozy CAS 25 Liaz, CAS 32 Tatra 815 a s nosičem kontejnerů AVIA, který k události dopravil kontejner na nebezpečné látky, dále OPIS povolal k případu jednotky SDH ze Senohrab a Mnichovic s vozy CAS 32 Tatra 148, CAS 25 Škoda 706 a DA Avia v počtu celkem 11 členů.

Na místě bylo po příjezdu průzkumem zjištěno, že se jedná o požár tahače zn. Renault s chladírenským návěsem loženým ovocem a zeleninou. Tahač byl zcela pohlcen plameny a začal hořet i návěs. Protože se požár šířil v jeho mezistění, musel se celý jeho náklad vyložit. Na likvidaci požáru byla použita pěna a zasahovalo se v dýchací technice. Během požáru došlo také k úniku nafty z nádrže tahače.

Příčinou požáru je technická závada na motoru tahače Renault, ke které došlo během jízdy. Škoda je 700 000,–Kč, uchráněné hodnoty činní 2 000 000,–Kč.

De facto stejné jednotky, tedy HZS Středočeského kraje – PS Říčany a SDH Mnichovice – zasahovaly minulý týden, přesněji 28. 2. 2007 po poledni, i u požáru kuchyně ve 2. NP rodinného domu v obci Stránčice na okrese Praha východ. Požár se rozšířil na kuchyňskou linku a plastový obklad stropu, ještě před příjezdem hasičských jednotek se ho majiteli domu podařilo lokalizovat. Likvidace byla provedena až hasiči z Říčan a Mnichovic. Příčinou požáru byla nedbalost – ponechání pánve s řízky a olejem na varné desce. Škoda činí 40 000,–Kč, uchráněné hodnoty 2 000 000,–Kč.

por. Ing. Josef Kudrna

a

mjr. Libor Posíšil
vedoucí OdZPP
HZS Středočeského kraje – KŘ

-wap-
Sdílet