Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Opavsku hořely tři hektary mladého lesa

Až deset cisternových stříkaček likvidovalo v úterý 6. 3. 2007 večer požár mladého lesního borového porostu v Neplachovicích na Opavsku.

Požár o rozloze zhruba tři hektary, který se obešel bez zranění, se podařilo hasičům z Opavska s pomocí armády lokalizovat během tří hodin a za další hodinu dohasit. Zásah komplikoval kopcovitý terén a tma.

První větší letošní požár lesa na Opavsku a letos zatím nejrozsáhlejší v celém Moravskoslezském kraji oznámil vpodvečer po půl páté na operační středisko hasičů řidič auta, který projížděl kolem lesa. Na místo vyrazily dvě cisternové stříkačky ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Opavě a dobrovolné jednotky z obcí Brumovice, Velké Heraltice, Litultovice, Opava-Komárov, Opava-Kylešovice a Stěbořice-Jamnice. Celkem zasahovalo sedm jednotek požární ochrany.

V kopcovitém terénu hořel především nízký a střední porost borovic do sedmi let stáří. Na ploše tří hektarů naštěstí nehořelo souvisle. I tak musely první jednotky tahat do kopce hadice s vodou asi 200 metrů, než byla objevena lepší příjezdová cesta shora, proto byl zásah nesmírně fyzicky náročný. Zhruba za půl hodiny po příjezdu hasičů se navíc začalo stmívat, což zhoršilo orientaci v terénu a rostly také obavy ze zranění záchranářů. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Vodu cisterny kyvadlově dovážely z rybníka v nedaleké obci Jamnice.

Požár se hasičům podařilo lokalizovat za necelé tři hodiny, tedy před půl osmou večer, o půl deváté byl požár uhašen. Na místě zůstala na kontrolu požářiště dobrovolná jednotka z Velkých Heraltic a dvě cisternové stříkačky 157. záchranného praporu Armády ČR z Hlučína s pěti vojáky, kteří přijeli pomoci unaveným hasičům kolem půl osmé večer a odjížděli z lesa až před půlnocí. Dobrovolní hasiči byli odvoláni z lesa až ve středu 7.3. ráno.

Příčinou vzniku požáru bylo zakládání ohňů v lese při úklidu, případ budou uzavírat hasiči v rámci přestupkového řízení, konkrétní viník je znám. Škoda je odhadována na 200 tisíc korun.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet