Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionální hasiči ve Zlínském kraji si prakticky vyzkoušeli, jak zajistit výkopy a zachránit zavalené osoby

Pro celkem patnáct profesionálních hasičů z územních odborů Kroměříž, Zlín, Uherské Hradiště a Vsetín bylo 20. 8. 2013 ve spolupráci s firmou ZHT Group s.r.o. a firmou PARATECH připraveno instrukčně – metodické zaměstnání, jehož cílem bylo ukázat a prakticky procvičit možnosti stabilizace výkopů a záchrany zavalených osob.

Krásné slunečné počasí posledního období bohužel zrovna v den školení vzalo za své. Drobný déšť provázel cvičící hasiče po celý den. Dno více jak dva metry hlubokého výkopu, který byl pro výcvik připraven, se postupně zaplnilo vodou, kterou bylo nutné částečně odčerpat. Cvičícím také nikterak činnost neulehčila rozbahněná zemina v okolí výkopu.

Po teoretické instruktáži a seznámení se z technickými prostředky, se hasiči pustili do praktického nácviku. Ten probíhal pod dohledem jak instruktorů z KŘ Zlín, tak především specialisty HZS Jihomoravského kraje z Brna. Cvičící se postupně seznámili s možnými variantami zajištění výkopů za využití připravených technických prostředků a způsoby záchrany zavalených osob.

Doplňkem zaměstnání byla účast kolegů ze zdravotnické záchranné služby, kteří hasiče seznámili se zásadami první pomoci a zdravotními riziky, která se u tohoto typu zásahů objevují a to především tzv. Crash syndromem.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet