Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jan Garay z Havířova je mezi nejlepším sportovci Moravskoslezské­ho kraje

Devětadvacetiletý Jan Garay z Havířova, velitel družstva na stanici Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ve stejném moravskoslezském městě, byl v úterý 6. 3. 2007 večer oceněn v Ostravě jako jeden z deseti nejlepších sportovců Moravskoslezského kraje za rok 2006.ROZHOVOR


Garay loni v říjnu získal na Mistrovství světa v kulturistice stříbrnou medaili v kategorii do 170 cm.
Vedle něj toto ocenění získali například skokan na lyžích Jakub Janda, sjezdová lyžařka Eva Kurfürstová či útočník hokejových Vítkovic Zbyněk Irgl, stříbrný z loňského MS v hokeji. Garay byl již jednou vyhlášen nejlepším sportovcem za rok 2006 – loni v prosinci mezi českými profesionálními hasiči.
U profesionálních hasičů, kteří jej při jeho úspěšné sportovní činnosti velmi podporují a drží mu palce, slouží přes čtyři roky, kulturistice se věnuje devět let – v týmu FC Karo Slavia Havířov. V roce 2005 se stal v kulturistice mistrem kraje a pak vicemistrem ČR. Podobné úspěchy ale má na kontě i v soutěžích fitness.
Po slavnostním večeru v Domě kultury města Ostravy jsme se ho zeptali:

1. Byl jste oceněn jako jeden z deseti nejúspěšnějších sportovců Moravskoslezského kraje. Jakou váhu tomu přikládáte, pomůže Vám to nějak, povzbudilo Vás to?

Myslím si, že to je největší ocenění sportovců, kteří reprezentovali v minulém roce tento kraj. Z pohledu obrovské konkurence špičkových sportovců v našem kraji je to velká pocta všem, kteří se mezi tuto špičku dostanou a mohou stát na pódiu jako nejlepší. Jsem rád, že těchto úspěchů si kraj velice váží a pořádá pro tyto lidi slavnostní vyhodnocení.

2. A nezdá se Vám takový způsob ohodnocení neobvyklý, nebylo by třeba lepší říkat, že „Garay byl oceněn jako třetí nejlepší sportovec kraje za rok 2006", než že jen jedním z deseti nejlepších?

Lepší by to určitě bylo, myslím si, že úplně nejlepší by bylo, kdyby se mohlo říkat, že Garay je první nejlepší (smích). Ale to je cíl každého profesionálního sportovce, který tomu obětuje velkou část života, tudíž si myslím, že tento pocit by si měli vychutnat i Ti, kteří patří mezi nejlepší, byť už se jim tolik v minulé sezóně nedařilo. Jinak to je celkem standardní postup a každým rokem je jich vyhlášeno víc.

3. Určitě se shodneme, že to není Vaše dnešní největší starost. Jste teď v plné přípravě na významnou sportovní akci.

Ano, připravuji se na Světové hry policie a hasičů, kde budu reprezentovat Hasičský záchranný sbor v kulturistice. Už v pondělí (12.3.) odlétám do Austrálie do města Adelaide. Tímto bych chtěl samozřejmě poděkovat Hasičskému záchrannému sboru Moravskoslezského kraje a Magistrátu města Havířov, kteří mou přípravu finančně podpořili a umožnili mi start na světových hrách, také mým trenérům v havířovském klubu Kamilovi Marťákovi a Romanu Špačkovi. Samozřejmě můj veliký dík patří ostravskému hasiči Vláďovi Vysockému, který se snažil kolem mého startu na Světových hrách udělat maximum a zajistil tak podmínky k tomu, abych mohl HZS MSK reprezentovat. Dále i mým nadřízeným, které nebudu raději jmenovat z důvodu toho, aby si to moji kolegové špatně nevyložili.


4. Poletí s Vámi do Austrálie ještě nějaký zástupce hasičů z Moravskoslezského kraje, respektive i známý policista-sportovec?

Ano, pojedu společně s Tomášem Melčákem, kterého moc neznám, ale komunikujeme spolu telefonicky, a myslím si, že si budeme rozumět. (Tomáš Melčák bude soutěžit v hasičském víceboji TFA, orientačním běhu a výběhu do schodů.) Také Marek Hegedus, s kterým jsem trénoval karate za Baník Havířov a který bude reprezentovat Policii ČR.

5. V jakých dalších disciplínách se bude u protinožců soutěžit?

Je jich mnoho, takže jsou tam sporty atletické, cyklistika, kolektivní sporty i bojová umění.

6. Jak se cítíte připravený, měl jste dost času na přípravu?

Na přípravu jsem se od loňského mistrovství světa snažil využít každý volný čas, bohužel jsem onemocněl a v lednu jsem dokonce musel jít na nemocenskou. Nyní to vypadá, že je vše v pořádku, ale jsem si vědom toho, že nemoc se mohla na mé formě podepsat, ale snažím se to dohnat tvrdou a pilnou přípravou.

7. Znáte již své soupeře na australském kolbišti, budou mezi nimi i nějací účastníci MS v kulturistice, které se konalo loni na podzim v Ostravě?

Bohužel na tuto otázku nedokážu odpovědět z důvodu toho, že neznám listinu závodníků, ale může se stát, že někdo z těchto borců tam může být.

8. V jakých kategoriích budou kulturisté v Austrálii zápolit?

Bude se závodit ve váhových kategoriích po deseti kilogramech, které začínají od váhy do 70 kg a končí nad 90 kg. Já budu závodit v kategorii do 80 kg.

9. Jede s Vámi přítelkyně, která byla Vaší velkou oporou již na loňském světovém šampionátu?

Ano a jsem za to velice rád. Samozřejmě bych chtěl dost zdůraznit, že jakékoliv finance vynaložené na tyto hry si hradí sama a za podpory svých rodičů. Dost mi s mým sportem pomáhá, chodí se mnou běhat, cvičí se mnou strečink, stará se o mou stravu, a to nejdůležitější je, že mě psychicky velice podporuje, takže si myslím, že si zaslouží být tam se mnou.

10. Ovlivní výsledek z Austrálie Vaši další přípravu, rozhodování, zda pokračovat?

Myslím si, že to ovlivní především mé další možné starty na světové úrovni hasičských her, kdy budu moct reprezentovat Hasičský záchranný sbor. Věřím, že i v budoucnu projeví hasičský sbor zájem o mou reprezentaci. Za dva roky by se stejné hry měly konat v New Yorku a rád bych i tam startoval a zkusil vybojovat nějaký ze stupínku vítězů. Nechci ale předbíhat čas, vždyť jsem si ještě nic nezasloužil a výsledek ze závodu se ukáže až za dva týdny.

11. Jaká další významná soutěž Vás ještě letos čeká a kdy? Máte nějaké konkrétní cíle, jak se umístit, obhájit druhé místo, ukázat, že to loni v Ostravě nebyla náhoda?



Letos bych měl startovat na Mistrovství Evropy v Ázerbájdžánu, ale tento start by mohl ovlivnit přípravu na Mistrovství světa, které se bude konat na podzim v Brazílii, takže ho ještě zvažuji.

Děkuji za rozhovor

Ptal se Petr Kůdela, tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje

-kaw-
Sdílet