Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Terénní Iveco v Českém Krumlově slouží jako technický automobil, s nákupem pomohl ČEZ

V červnu jsme vás informovali o tom, že hasiči z Jihočeského kraje zakoupili za podpory Nadace ČEZ nové zásahové vozidlo na podvozku Iveco Daily. Automobil je určen pro technické zásahy a podporu zasahujících jednotek. Dislokován je na stanici v Českém Krumlově.

Podvozek, motor a převodovka

Vozidlo je postaveno na dvounápravovém šasí Iveco Daily s pohonem všech čtyř kol. Poháněno je třílitrovým vznětovým motorem o výkonu 125 kW při 3500 ot./min. Převodovka je šestistupňová manuální, vozidlo je navíc osazeno dělící převodovkou s redukcí do pomala a planetovým plíživým reduktorem. Počet řazených rychlostí tak může teoreticky dosáhnout až 24 stupňů (6×2×2).

Zmiňovaný pohon všech čtyř kol je stálý, centrální dělič momentu rozděluje 32% síly na přední nápravu a je vybaven elektrohydraulickou uzávěrkou s možností použití i za jízdy.

V přední části podvozku je namontován lanový naviják. Maximální rychlost automobilu je omezena na 90 km/h.

Kabina

Kabina je krátká, trojmístná, dvoudveřová. Na její levé straně je umístěna zásuvka pro dobíjení akumulátorů. Vybavena je radiostanicí Matra TPM 700 a dvěma 12V zásuvkami pro dobíjení např. mobilních telefonů či detekční techniky.

Nástavba

Nástavba je vyrobena z hliníkových profilů a oplechována. Na každé straně nástavby je vytvořena skříň pro příslušenství, krytá roletkou s podélným madlem. Zadní část nástavby je uzavřena hydraulickým čelem o nosnosti 1 000 kg. Výrobcem je firma SAP Loket.

Nadace ČEZ byla založena dne 25. července 2002 a podporuje veřejně prospěšné projekty, které přispívají k rozvoji společnosti.

Na střeše najdeme dvě hliníkové bedny s vybavením a hlavici pneumaticky výsuvného osvětlovacího stožáru TVS-01 se čtyřmi halogenovými světlomety.

V pravé roletě je uloženo hydraulické vyprošťovací zařízení Lucas, dýchací přístroje Dräger PSS 100 a prostředky pro zásahy u dopravních nehod. Vlevo pak agregáty – přetlakový ventilátor, motorová a rozbrušovací pila, nářadí či hasicí přístroje. V zadní části jsou poté sorbenty, úkapové vaničky a podobně. Ve výbavě nechybí ani pneumatické zvedací vaky, vysavač na hmyz či termokamera.

Osvětlení a výstražné zařízení

Celá nástavba je osvětlena za pomoci LED technologie, ať už se jedná o světla či LED pásky. Výstražné zařízení modré barvy sestává z rampy VNL se dvěma výbojkami a světly v masce a na zádi vozu. Vzadu jsou dále umístěna dvě oranžová přerušovaná světla. Okolí vozu je na každé straně osvětleno dvojicí neoslňujících světel.

Rozměry, hmotnosti a cena

Vozidlo je celkově dlouhé 6 340 mm, široké 2 260 mm a vysoké 2 860 mm. Provozní hmotnost vozu je 5 120 kg. Pořizovací cena vozu byla 4 788 000 Kč.

Sdílet