Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pracovní přilba Kalisz TYTAN HOT je jedna z nejdostupnějších záchranářských přileb na trhu

Na podzim roku 2012 byla na trh uvedena nová přilba Kalisz TYTAN HOT, jejíž využití je možné například při záchranářských akcích, přírodních katastrofách nebo třeba při hašení luk a lesů.

Přilbu samozřejmě nemusí využívat jen hasiči, hodit se může i dalším složkám zařazeným v IZS, či stojícím „trochu mimo IZS“.


Přilba je schválena dle norem

  • EN 12493:2012 – bod 5.1.1
  • EN397:2012 – body 5.1.2., 5.1.4. a 5.6.
  • EN443:1997 – bod 4.13.1.
  • EN 443:2008

Měli jsme možnost přilbu přes léto testovat a během veder se velmi osvědčila. Přilba je tedy určena pro použití při likvidaci požárů v otevřeném terénu a doprovodným činnostem. Pro hašení venkovních požárů je velmi vhodná, je vzdušná a lehká. V poměru cena/výkon se zdá být vhodnou alternativou pro jednotky dobrovolných hasičů, kteří potřebuji levnou, ale kvalitní přilbu pro nošení ve venkovním prostředí. Zejména pro sbory, které používají lehký zásahový oděv, například typu Bushfire.

Materiály používané při výrobě zaručují maximální ochranu uživatele před mechanickými úrazy způsobenými nárazy padajících předmětů, působením stlačujících sil, odlupováním pevných těles, nárazy o vyčnívající předměty a krátkodobým kontaktem s ohněm a působením kapalných chemikálií.

Vysoké ochranné požadavky v oblasti schopnosti amortizace zajišťuje amortizační vložka vyrobená z tuhé polyuretanové pěnovky upevněná ve skořepině vyrobené z těžko hořlavého speciálně modifikovaného polyamidu zpevněného skleněným vláknem.

Zprůchodnění nebo uzavření větracích otvorů prostřednictvím vhodně seřízené ventilační vložky umožňuje přizpůsobení větrání k pracovním podmínkám.

Přilba chrání hlavu a obličej před údery, ostrými předměty, pronikáním pevných, kapalných, korozitivních částic, chemických částic (dle standardů EN 443:2008), sálavým teplem a plameny (dle standardů EN443:1997).

Vnitřní vybavení přilby představuje 6 bodová soustava nosných popruhů zavěšených na speciálních závěsech. Kožené potítko obložené měkkou polyuretanovou pěnovkou chrání čelo před odřením a zajišťuje vysoké pohodlí používání.

Pro zajištění pevného nasazení přilby na hlavě je použita vazba umožňující seřízení výšky nošení a obvodu hlavy po 5 mm v rozsahu 52–66 cm a 3-bodový popruh pod bradu se snadno zapínatelnou sponou.

Přilba zajišťuje úplnou ochranu v rozsahu teplot –20°C až + 50°C. Hmotnost přilby bez dodatečného vybavení je 700 ±20 gramů.


Konstrukce přilby umožňuje upevnění následujícího vybavení:

  • ochranných brýlí (jsou součástí „základního setu“
  • ochrany krku
  • chráničů sluchu
  • universálních úchytek sloužících k montáži dýchací masky a boční svítilny nebo universálních úchytek sloužících k montáží, kromě dýchací masky a boční svítilny, také hledáčku

Závěrem samozřejmě musíme zmínit cenu, ta je za komplet luminiscenční přilby a ochranných brýlí (viz galerie) příjemných 3 328 Kč. Z přilby tak cena dělá jednu z nejdostupnějších záchranářských přileb na českém trhu.

Přilba se dá zakoupit také v setu s celoobličejovým štítem, který nahrazuje brýle – cena tak zůstává stejná.

Sdílet