Sobota 11. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ohnivé zprávy

22. a 23. ledna, dny plné ohnivých událostí a zajímavých případů.

Po žebříku utíkali před ohněm
BRNO 22. ledna – Dramatickou noc si prožili obyvatelé jednoho z činžovních domů v brněnské Neumannově ulici poté, co se v plamenech ocitla bývalá prádelna objektu. Kvůli hustému kouři museli hasiči z dvoupatrové budovy evakuovat pomocí žebříku část z jeho 12 obyvatel, včetně tří dětí. Při požáru vznikla škoda za asi 30.000 korun. Oheň mohl někdo úmyslně založit nebo vzplál kvůli něčí nedbalosti.

Obyvatele domu vzbudil v noci hustý dým. Mnozí z nich pouze v nočním prádle před ním hledali útočiště na balkónech. Přestože se někteří nadýchali kouře, nikdo nemusel být hospitalizován. Domů se lidé mohli vrátit po zlikvidování požáru, vyvětrání domu a vypláchnutí očí podrážděných kouřem.
Požár zasáhl jen bývalou prádelnu v suterénu, kde byly uloženy hořlavé materiály. Zničil omítku a elektroinstalaci ve sklepě a poškodil malbu na chodbě v horních patrech. Příčinou požáru se dále zabývají experti hasičského záchranného sboru a policisté.

Hotel zapálil neznámý žhář
PLZEŇ/BABYLON (Domažlicko) 22. ledna – Nejspíš neznámý žhář zapálil v noci na dnešek hotel Belveder v Babylonu na Domažlicku. O úmyslném zapálení napovídají některé stopy, zejména vypáčené vchodové dveře hotelu.

Oheň nikoho nezranil, protože hotel je právě v rekonstrukci. Požár, s nímž hasiči bojovali téměř osm hodin, vzplál asi dvě hodiny po půlnoci. Pod kontrolu ho hasiči ze šesti jednotek dostali až po čtyřech hodinách, další téměř čtyři hodiny likvidovali poslední ohniska požáru. Oheň zničil střechu, krovy, podkrovní místnosti a strop nad třetím nadzemním podlažím. Napáchal škody za asi tři miliony korun, řekl mluvčí.

Ve stejném hotelu hořelo i loni v prosinci. V přízemí tehdy někdo úmyslně zapálil srolované koberce. Prosincový oheň napáchal podle Vaška škody jen za čtyři tisíce korun. Právě prosincové úmyslné založení ohně může být podle hasičů dalším důkazem o snaze neznámého pachatele hotel zapálit a zničit.

Za smrt tří lidí jen pokuta do půl milionu korun
BRNO 21. ledna – Jediným trestem za smrt dvou hasičů a krupiéra při loňském požáru brněnského kasina může být jen pokuta do 500.000 korun. Policie případ uzavřela s tím, že za neštěstí nenese nikdo odpovědnost. Hasiči tedy v pátek zahájili správní řízení s majitelem objektu – firmou Mach plus 1 a firmou Care Brno, která hernu provozovala. „Nezabýváme se odpovědností osob, ale firem. Pokud zjistíme pochybení, uložíme přísné pokuty,“ řekl ředitel jihomoravských hasičů Zdeněk Vlkojan.

Správní řízení by mělo být uzavřeno do konce února. V případě, že bude nutné zjišťovat některé nové informace, může se protáhnout na 60 dnů, tedy do konce března. „Výši případné pokuty velmi důsledně zvážíme. Nechceme totiž, aby někdo vnímal možný finanční postih jako akt pomsty,“ zdůraznil ředitel.

Dosavadní výsledky vyšetřování jasně nasvědčují tomu, že v herně byly porušeny bezpečnostní požární předpisy. Jeden z nouzových východů byl totiž zcela zakrytý překližkou, druhý zamčený a zatarasený nábytkem. To mohlo obětem požáru znemožnit únik před plameny.

Oheň v herně vzplál loni 8. ledna patrně kvůli technické závadě na elektrických rozvodech. V době jeho vzniku byli v herně dva krupiéři, přičemž jednomu se podařilo uprchnout. Pro druhého muže se vydali hasiči David Kožuský a Jaroslav Gargula. V té době nastal výbuch. V plamenech proto všichni tři zahynuli.

Na Červenohorském sedla hořela dnes ráno horská chata
ŠUMPERK/OLOMOUC 21. ledna – V obtížném horském terénu zasahovalo dnes ráno několik hasičských jednotek z Jesenicka a Šumperska, které likvidovaly v lyžařském středisku na Červenohorském sedle požár jedné z místních dřevěných chat. Ubytovaným se podařilo z objektu včas dostat, škoda podle prvních odhadů dosáhla 120.000 korun.
Podle svědků vypukl požár před pátou hodinou ranní ve společenské místnosti s krbem. „Přízemní chata měla dřevěnou konstrukci a v době požáru v ní byli ubytováni turisté, mezi nimi i jedno malé dítě. Jednotka hasičů z Jeseníku, která byla na místě první, musela povolat posily – profesionální hasiče ze Šumperku a dvě jednotky sboru dobrovolných hasičů z Velkých Losin a Loučné nad Desnou,“ řekla ČTK mluvčí krajského hasičského sboru Vladimíra Hacsiková.
Hasičům komplikovala práci drsná zima, velice obtížně přístupný terén, hluboký sníh a nutnost dopravovat vodu do velké vzdálenosti. Příčinu požáru vyšetřují experti hasičů a policistů.

Požáry v Austrálii ohrožují další města
MELBOURNE 22. ledna – V australské metropoli Canbeře, kterou v minulých dnech zdevastovaly rozsáhlé požáry, se již nebezpečí ohně zmírnilo, ale do ohrožení se dostalo několik měst v severovýchodním státě Victoria. Řádění ohnivého živlu podporují silné větry a trvající horka. Australané se připravují na další černý víkend.

Požárníci se snaží oheň, který za minulou noc spolykal 20.000 hektarů buše, udržet pod kontrolou, ale silné větry zažehly nová ohniska sedm kilometrů od hlavní fronty, asi 270 kilometrů severovýchodně od Melbourne.
„Vítr je velmi zrádný. Ve Victorii bylo dlouho sucho a proto i mírnější teploty jsou mimořádně nebezpečné,“ řekl mluvčí požárnického sboru Peter Philps.

„Čeká nás víkend s vysokými teplotami, nízkou vlhkostí a silnými větry. Navíc je tady spousta hořlavých materiálů, tedy všechny předpoklady pro velmi špatný víkend.“
Canberra byla v sobotu zdevastována požáry, které se rozšířily z buše. Zahynuly při nich čtyři osoby a bylo zničeno 451 domů.
V hornatém státě Victoria je požárem ohroženo několik malých měst. V celé Victorii bude třeba vyhlásit vysoký stupeň pohotovosti. Požáry dosud zničily 100.000 hektarů národního parku a ohrozily lyžařská letoviska Falls Creek a Mount Hotham.
Nevyhnuly se ni hlavnímu městu Victorie Melbourne, které nyní hostí tenisový turnaj Australian Open.
Pohotovost trvá v Novém Jižním Walesu, kde oheň dále pustoší národní park Kosciuzsko. Boj s požáry pokračuje také na ostrovním státě Tasmánie, kde bylo zničeno již pět domů.
Největší vedra za sto let změnila australskou buš v lehce zápalný materiál. Požárníci bojují s požáry už od července a v příštích měsících se výraznější deště neočekávají.

Britští hasiči zasahovali v sexshopu
LONDÝN 23. ledna – Více pozornosti, než jí bylo milé, upoutala jistá dáma, která vklouzla do obchodu s erotickým luxusním prádélkem a příslušnými doplňky ve středoanglickém Wolverhamptonu, aby se tam nenápadně porozhlédla. Rozhodla se totiž vyzkoušet si rajcovní pouta, ale co čert nechtěl, ruce jí v nich uvízly. A tak se museli zavolat hasiči.
Kolem se pochopitelně okamžitě shlukl dav čumilů, kteří potěšeně přihlíželi, jak se hned celý požárnický tým činí a vyprošťuje zákaznici rudou jako rak ze želízek v policejním stylu pomocí pilky na železo.
„Do obchodu se přiřítilo asi šest požárníků, žádný z nich o tu podívanou nechtěl přijít – že prý je to zlatý hřeb jejich pracovního dne,“ konstatovala prodavačka Sarah Nosecová.

Britští hasiči ukončili stávku, rýsuje se jednání
LONDÝN 22. ledna – Britští hasiči po 24 hodinách ukončili další výstražnou stávku za zvýšení mezd. Navrhli také jednání prostřednictvím zprostředkovatelské agentury a generální tajemník jejich svazu Andy Gilchrist řekl, že další dvě plánované stávky by mohly být v zájmu jednání zrušeny.
Během stávky zemřel při požáru jeden muž ve skotském Glasgow. Stejně jako při minulých úmrtích v době protestů hasičů, nebylo zatím prokázáno, že díl viny za smrt nese stávka.
Hasiče při nynějším zastavení práce nahrazovalo na 20.000 vojáků vyzbrojených většinou zastaralou technikou a bez dostatečných zkušeností. Ve Walesu stávkující zcela uzavřeli požární zbrojnice, ale v Plymouthu vyjeli pomoci ženě, která uvízla při havárii v autě.
Podle některých zpráv v tisku se schyluje ke kompromisu, i když dohoda zdaleka není jistá. Hasiči původně žádali zvýšení platů o 40 procent. Zaměstnavatelé (vesměs orgány místní správy) jim nabídli nižší zvýšení, rozložené na 12 měsíců a podmíněné souhlasem s větší intenzitou práce.
Nyní se zřejmě uvažuje o dalším zvýšení nabídky ze strany zaměstnavatelů. Podmínka zvýšení intenzity práce, a tedy snížení počtu hasičů, však zůstává.

Neznámý pachatel chtěl zapálil milotickou prodejnu bicyklů
BRNO/MILOTICE (Hodonínsko) 23. ledna – V Miloticích na Hodonínsku se neznámý pachatel pokusil v noci na středu zapálit prodejnu bicyklů. Přinesl si k tomu tři kanystry s hořlavinou. Jeden dal do dveří, druhý pod plynoměr a poslední pod výlohu. Požár uhasil před příjezdem hasičů majitel prodejny, řekla policejní mluvčí.
Škoda činí 70.000 korun. Oheň způsobil popraskání dvou výloh, zničil vstupní dveře a poškodil reklamní štít.
Motiv policie zatím nezná. K otázce, zda obchodník nečelí vydírání, se mluvčí nevyjádřila. Doplnila jen, že podobný útok kriminalisty překvapil a na Hodonínsku se již delší čas nestal.
Pachateli hrozí obvinění z poškozování cizí věci. Trestní kvalifikace se ale po objasnění případu může rozšířit o další trestné činy.
Sdílet