Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Představujeme HZSP Doly Nástup Tušimice

V polovině února 2007 byla naše redakce pozvána ředitelem Jaroslavem Novákem k prohlídce Hasičského záchranného sboru podniku Doly Nástup Tušimice, nacházející se v Severočeské hnědouhelné pánvi nedaleko Chomutova.

Jednotka profesionálních hasičů podniku Doly Nástup Tušimice má na starosti cca 42 km2, nacházejících se v Severočeské hnědouhelné pánvi mezi obcemi Chomutov, Kadaň, Málkov, Březno a vodní nádrží Nechranice.

Musí čelit veškerému riziku na úseku požární ochrany v dolech a okolí, v případě většího požáru v okolí je schopna vyjet a posilnit ostatní jednotky. Mezi nejčastější činnost jednotky patří likvidace záparů, nebezpečných látek, požární asistence a především první pomoc zaměstnancům dolů, kde hrozí velké nebezpečí úrazu, a jednotka tak poskytuje předlékařskou pomoc. Jednotka HZSP Doly Nástup Tušimice je vybavena speciální terénní sanitou, neboť obyčejná záchranná služba v terénu dolů se nikam nedostane, je třeba poradit si s každým úrazem před příjezdem Rychlé záchranné služby, a proto se všichni příslušníci HZSP DNT zdokonalují ve zdravotní přípravě, kterou vede profesionální záchranářka. HZSP DNT spadá pod vedoucího OBHP Ing. Zdeňka Čermáka.

Mezi největší zásahy v podniku patří požáry skládky v roce 2005 a 2006, kde zasahovaly jednotky HZSP DNT, HZSP ETU, HZSP EPR, HZS Ústeckého kraje stanice Chomutov, Klášterec nad Ohří, Louny, Ústí nad Labem, Teplice, Litoměřice, SDH obcí Klášterec nad Ohří, Černovice, Radonice a Mašťov. Tento náročný zásah trval více než 30 hodin. Největším nebezpečím tohoto požáru bylo vysoké ohrožení životního prostředí a obyvatelstva okolních obcí. Viz foto v galerii.

HZSP DNT vlastní zajímavou techniku pro bezpečné zvládnutí zásahů v podniku, a to zejména kombinovaný zásahový automobil, pěnový hasicí automobil, cisternové automobilové stříkačky jak české tak francouzské firmy a sanitní terénní vůz. Více o technice HZSP DNT je zmíněno v rubrice „technika“.

Na závěr bych chtěl podotknout, že je třeba zmínit se o těchto profesionálních hasičích podniků mnohem více a nedávat je stranou, každý HZS podniku je zaměřen na něco určitého ve svém hasebním obvodu a nevidím důvod jej dávat stranou od profesionálních hasičů HZS ČR.

Tímto bych rád poděkoval panu řediteli Jaroslavu Novákovi, kterému patří mé veliké „díky“. 1.dubna oslaví 40 let profesionální činnosti u hasičského sboru podniku. Zasloužil se na celé této prohlídce pro náš server Požáry.cz, která by tak nikdy jinak nevznikla, proto mu přejeme, ať se mu daří v příštích letech jeho působnosti. Dále skvělým kolegům a kamarádům z HZSP DNT Jaromíru Vrbovi a Filipu Foukalovi, kterým ještě jednou děkuji a ať je baví hasičina celý život, jelikož je to práce, kterou dělá člověk z lásky a kluci jsou jedni z nich :-))

Na závěr bych také rád poděkoval celému vedení Dolů Nástup Tušimice, kteří jsou určitě na jejich hasičský sbor právem hrdi.


Pro čtenáře Požárů jsem natočil krátký videozáznam z dolů, můžete si jej stáhnout zde.

-wejwy-
Sdílet