Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Třinecka cvičili likvidaci lesního požáru, vodu dopravovali dálkově nepřístupným terénem

Tři jednotky hasičů z Třinecka se čtyřmi cisternami (4 x Tatra) se zapojily tento týden do taktického cvičení, spojeného s likvidací lesního požáru a dálkové dopravy vody nepřístupným svažitým terénem.

Cvičilo se v horském prostředí s velkým převýšením na Prašivé hoře, ležící mezi Vendryní, Nýdkem a Bystřicí (okres Frýdek-Místek).

Při lesnických pracích v nepřístupném terénu na úpatí Prašivé hory začalo hořet. Lesní dělníci oznámili vznik požáru mobilním telefonem na Integrované bezpečnostní centrum Moravskoslezské­ho kraje.

Šlo zprvu o požár mladého porostu a suché trávy o rozloze 20 × 20 metrů, který se ještě před příjezdem hasičů rozšířil vlivem silného větru požár na plochu 40 × 40 metrů.

Hasiči zřídili dálkovou a kyvadlovou dopravu vody. Během zásahu byla simulována výměna poškozené hadice B na dálkovém vedení vody.

Do cvičení se zapojila jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanice v Třinci (dvěma cisternami), která mj. prověřila využití nově pořízené cisterny CAS 30 při dálkové dopravě vody, a dvě jednotky dobrovolných hasičů – Bystřice a Nýdek (po jedné CAS).

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet