Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ke dvěma požárům dopravních prostředků vyjížděli hasiči na Rakovnicku, tahač nedovezl hlínu, dodávkové vozidlo slámu

K požáru tahače byla vyslána jednotka HZS stanice Rakovník a JSDH Čistá ve 12:46 hodin mezi obce Všesulov a Zavidov.

Tahači Volvo, který táhl návěs s keramickou hlínou, se ve stoupání vznítil olej v předchladiči turbodmychadla a požár se velmi rychle rozšířil na celý tahač. Řidič se pokusil o likvidaci požáru jedním přenosným hasicím přístrojem, ovšem bezúspěšně. Konečnou likvidaci provedly až přivolané jednotky.

Požárem vznikla škoda předběžně odhadnutá na 800.000,– Kč, hasiči uchránili hodnoty za cca 500.000,– Kč. Jako příčinu vzniku požáru vyšetřovatel požárů označil nepředpokládanou změnu provozních parametrů vozidla – vniknutí a vznícení oleje v turbodmychadle vozidla.

Likvidace následků a odstranění vraku tahače omezila průjezd v daném úseku na několik hodin. Provoz byl na místě řízen Policií ČR kyvadlově.


Do katastru obce Všesulov vyjížděli jednotky z Rakovníka a Čisté tentýž den znovu, a to v 22:26 hodin, kdy byl ohlášen požár slámy na přívěsném vozíku za osobním automobilem.

Po příjezdu jednotek na místo události bylo zjištěno, že řidič převážel oválný obří balík slámy na jednonápravovém přívěsném vozíku za dodávkovým automobilem, přičemž došlo ke vznícení balíku.

Řidič stihl pouze odpojit vozík od vozidla, s tímto odjet do bezpečné vzdálenosti a dále jen přihlížet, jak se sláma i vozík ztrácí v plamenech. Jednotky po příjezdu na místo události provedly již pouze dohašení hořící slámy a preventivní ochranu okolního polního porostu.

Vyšetřovatel požárů na místě zjistil, že řidič použil k přepravě přívěs neschváleného typu bez návodu výrobce, který nákladem přetížil, a došlo k tření pneumatiky o rám vozíku, následkem čehož došlo k jejímu vznícení.

Nedbalostní jednání řidiče vyřešil vyšetřovatel na místě v blokovém řízení. Způsob nabytí slámy prověřuje Policie ČR.

kpt. Mgr. Libor Pospíšil
krajský vyšetřovatel požárů
HZS Středočeského kra­je

Sdílet