Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jakub Kozák a Tomáš Lach, vládci letošního ročníku fotosoutěže Hasiči před i za objektivem a jejich dojmy

V letošním – již devátém – ročníku velmi oblíbené fotosoutěže Hasiči před i za objektivem, kterou pořádá Hasičský fotografický klub HAFOK při HZS MSK ÚO Bruntál, Česká asociace hasičských důstojníků a preventivně výchovný portál www.hasik.cz, výrazně bodovali dva z dokumentaristů HZS Moravskoslezské­ho kraje.

Výsledky soutěže jsme již přinesli v samostatném článku, dnes se blíže podíváme na dvě výrazné osobnosti letošního ročníku.

Pánové Jakub Kozák a Tomáš Lach oslnili svými jedinečnými fotografiemi nejen širokou veřejnost, která měla v průběhu července možnost on-line hlasovat v anketě, ale také světoznámého dokumentárního fotografa a pedagoga pana Jindřicha Štreita, který je hlavním porotcem soutěže.

Soutěž se jako vždy dělila do čtyř kategorií

  • A/požáry
  • B/ostatní zásahy
  • C/výcvik
  • D/život na stanici

Hlasování veřejnosti

Absolutním vítězem hlasování veřejnosti je Jakub Kozák, který oslovil hlasující svou výtečnou fotografií z požáru v areálu Svitu Zlín, nazvanou „Sám v kouři“. Získala nejvíce hlasů nejen v kategorii A, ale zároveň v celé anketě.

Ve zbylých třech kategoriích pak v rámci hlasování veřejnosti vítězil Tomáš fotografiemi ze zasněžených Velikonoc v Ostravě, výcvikem v klimkovickém tunelu a návštěvou dětí na hasičské stanici.

Výsledky odborné poroty

Pro oba fotografy je ale samozřejmě velkým očekáváním hodnocení odborné poroty. Oba dokumentaristé sice fotí převážně pro veřejnost, ale konfrontace s lidmi, které fotografie živí, je pro ně i přes už tak dost vysokou odbornost přeci jen přínosem.

Nikdo, ani samotný autor fotografie, si nedokáže představit pocity pana Štreita, když poprvé uchopil lesklý papír s jasně zachyceným hasičským příběhem. Byla to Kubova fotografie z výcviku v tunelu, Vodní portál. Jasný vítěz kategorie C.

Zde jsme se mohli zastavit a nechat emoce opět usnout. Jenže hlavní porotce soutěže sahá po snímcích kategorie D. A opět jsou zde silně rozšířené zornice a nepopsatelný zážitek – Tomášova fotografie „Rozumím, veliteli“ míří na první místo ve své kategorii.

Podrobné výsledky jsme již přinesli v samostatném článku, nicméně nemůžeme nedodat, že oba autoři se „na bedně“ pohybovali i v kategoriích A a B.

Poznáváme samotné autory

Oba dva pány jsme se snažili zastihnout již začátkem srpna, bezprostředně po vyhlášení soutěže, bohužel jim jejich zaneprázdněnost, především tedy pracovní, nedovolila věnovat se médiím dříve. Jakub navíc ve spolupráci s Generálním ředitelstvím HZS ČR, velvyslanectvím ČR v Helsinkách a Generálním ředitelstvím CO Finska připravuje výstavu svých fotografií právě ve finském hlavním městě. Nyní tedy blíže k úspěchům „u Hasíka“.

„Že jsou moje fotky dobré a v některé z kategorií vyhrajou, jsem věděl v podstatě už při jejich odesílání, přesto mě výsledky soutěže potěšily“, řekl nám Jakub. Tomáš souhlasně přikyvuje, na jazyku je mu téměř vidět stejná myšlenka. „Vysoká kvalita našich fotografií diváky a čtenáře natolik oslňuje, že v podstatě nejsou sami schopni nalézt tu nejlepší. Často se tak lidé rozhodují jen podle rozdílného výrobce fotoaparátu, který používáme“, doplňuje Tomáš.

Jeho slova následně ochotně potvrzuje Jakub, který navíc přiznává, že ve slabších chvilkách, které nastávají zhruba jednou za půl roku, si své fotografie s Tomášem dokonce pochválí navzájem.

Tomáš následně smutně podotýká, že jediným omezujícím faktorem pak partnerky, které mnohdy nemají pro záslužnou a tvůrčí činnost, kterou dokumentace obou fotografů bezesporu je, pochopení. „Nepřinášíme jen obyčejný a tuctový pohled na události, ale fotkám dáváme atmosféru a příběh“, říká doslova.

Jistým omezením je ale také samozřejmě zaměstnání obou dokumentaristů. Činnosti, při které přinášejí veřejnosti pohled na pro hasiče často všední a tuctové zásahy, pro ostatní však pohled na dramatické okamžiky, do kterých by se neradi dostali, oba dokumentaristé totiž dělají dobrovolně a bez nároku na mzdu.

Tomáš je „v civilu“ IT specialistou jednoho z předních IT distributorů na českém a slovenském trhu. Jakub je profesionální hasič a slouží na stanici v Bílovci. Může se tak stát, že Tomáš dokumentuje zásah, u kterého právě Jakub svým nasazením a profesionalitou minimalizuje škody na majetku a zachraňuje životy.

V takových chvílích oba tichým mlčením dávají najevo své vzájemné uznání. Tomáš tiše s fotoaparátem zachycuje Jakuba při jeho neocenitelné práci, ten zase ví, že přítomnost Tomáše zajistí ohleduplnou a objektivní informovanost veřejnosti. A to i s nádechem umění. Nevšední pohled na to, co se na místě dělo.


Jakub Kozák (POŽÁRY.cz) a Tomáš Lach (HASIČI.tv) dokumentují události HZS Moravskoslezského kraje na základě dohody s vedením sboru. Že jsou jejich fotografie kvalitní dokresluje i Tomášovo loňské vítězství ve fotosoutěži „Já, hasič“, do jehož první desítky se bez problémů probojoval i Jakub. Ten fotí technikou od Canonu, Tomáš využívá přístroj značky Nikon.

Oba dokumentaristé jsou přesvědčeni, že právě jejich značka je ta nejlepší. To samé si samozřejmě myslí i o sobě.

Sdílet