Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Necelých šest hodin trval boj hasičů s požárem zemědělského stavení v Bezděkově

V neděli 1. září 2013 bojovalo šest jednotek od 11:38 hodin téměř šest hodin s požárem uzavřeného zemědělského stavení v Bezděkově (Plzeň-jih). Celý komplex je tvořen obytným domem, několika stodolami a chlívky.

Požár vznikl v prostorách, kde bylo uskladněno asi 60 balíků slámy. Požár se zpočátku snažili uhasit uživatelé objektu společně s dalšími svědky vodou ze studny. To se jim ale nepodařilo. Rozvoj požáru byl dle jejich svědectví rychlý, otvorem ve stropě se oheň rozšířil na půdu a na střechu.

Při příjezdu prvních jednotek se nacházel požár ve fázi intenzivního hoření, plameny šlehaly vysoko nad budovu. Hasiči soustředili síly na sražení plamenů ze střechy a zamezení jejich šíření na navazující objekty. Rychle se jim podařilo požár odříznout od rodinného domu, sýpky i od stodoly, ve které majitel choval prasata.

Zvířatům pak nehrozilo žádné nebezpečí, navíc jim hasiči pomocí přetlakové ventilace do chlívků nahnali čistý vzduch. Ani jedno z nich následkem požáru neuhynulo.

Balíky slámy a seno z půdy pomáhali hasičům dostávat z budovy majitelé pomocí vyvážeček. Dohašovací práce byly ukončeny až v šest hodin večer, kdy si požářiště na bezpečnostní dohlídku převzali místní dobrovolní hasiči.

Čerpací stanoviště hasiči zřídili na rybníku, který byl od požářiště vzdálen zhruba 150 metrů.

Příčina vzniku požáru je nadále v šetření hasičů i policie, zvláště pro nevyloučený úmysl neznámé osoby. Verze technické závady i nedbalosti vyšetřovatelé postupně vyloučili.

Požár napáchal škody převyšující 800 tisíc korun. Hasičům se podařilo zachránit majetek v hodnotě kolem 1,5 milionu.

Zasahující jednotky:

  • HZS Horažďovice
  • HZS Blatná (Jihočeský kraj)
  • JSDH Bezděkov
  • JSDH Horažďovice
  • JSDH Kasejovice
  • JSDH Nezdřev
Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet