Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pro peníze si devětatřicetiletý muž z Bezna dvakrát zapálil dům, poprvé se policistům vysmíval, podruhé se přiznal

Poprvé se trestného činu pojistného podvodu dopustil přibližně před rokem, když si během rodinné oslavy zapálil podkroví svého domu. Hned druhý den oznámil požár své pojišťovně a po likvidaci pojistné události mu pojišťovna vyplatila téměř půl milionu korun.

Kriminalistům z Mladé Boleslavi se okolnosti požáru již od samého začátku nezdály, zvláště kvůli osobě majitele domu. Dlouho však šlo jen o příslovečný „policejní čuch“. O podezření kriminalistů žhář věděl, ale po získání pojistného plnění se kriminalistům jen opakovaně vysmíval.

Když se muž rozhodl letos v létě opět získat peníze podpálením domu, tak už kriminalisté získali 100% jistotu, že je za požáry sám majitel domu. Na založení požáru na konci června už nebyl sám, ale najal si svého příbuzného, kterého na místo i dovezl. Za pomoc při podpálení domu mu slíbil finanční prospěch v řadu desítek tisíc korun.

Požár tentokrát způsobil škodu za šest set tisíc, které chtěl podvodník vylákat z pojišťovny. K výplatě pojistného však už nedojde. Ve středu se údajně poškozený muž dostavil k výslechu, při kterém se pod tíhou důkazů přiznal, že si zapálení domu objednal a nakonec i k tomu, že rok starý požár založil sám.

Kromě dvou požáru spáchal také několik úvěrových podvodů a třeba také zastavil zapůjčenou pilu. Výsledkem jeho trestné činnosti za poslední rok, je škoda jeden milion sto padesát tisíc korun.

Vyšetřovatelka muže obvinila z trestných činů pojistný podvod, zpronevěra a podvod. V případě odsouzení mu hrozí osmiletý trest odnětí svobody.

Stejný osud potkal i jeho stejně starého příbuzného z Liberce, kterému za pojistný podvod hrozí také osmiletý pobyt za mřížemi.

por. David Schön
Policie ČR

Sdílet