Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Temelín posiluje bezpečnost, hasiči vyzkoušeli dopravu vody pro chlazení reaktoru náhradním způsobem

Dne 28. srpna 2013 si hasiči Jaderné elektrárny Temelín vyzkoušeli schopnost lidí a techniky dopravit vodu z bazénu pod chladicími věžemi na posílení chlazení reaktoru pro případ krizové situace.

Na trase dlouhé 700 metrů bylo nutno překonat převýšení téměř 50 metrů.

Cvičení nám ukázalo, že jsme schopni na tuto vzdálenost přepravit dostatečné množství vody.

zhodnotil cvičení velitel temelínských hasičů Radek Vymazal


Je to jedno z poučení, které čerpáme z Fukušimy, kde po selhání bezpečnostních systémů museli dopravovat vodu pro chlazení reaktoru náhradním způsobem.

Na elektrárně máme tři aktivní a jeden pasivní způsob chlazení, každý je navíc minimálně dvakrát zálohovaný. Tento relativně jednoduchý způsob dopravy vody pro potřeby chlazení reaktoru nevyžaduje zásah do projektu a přitom elegantní cestou vytváříme další prostředek k posílení chlazení v případě krize.

říká Miloš Štěpanovský, ředitel JE Temelín


V případě potřeby má Temelín vody dostatek přímo v areálu. Z vlastních zásob by elektrárna dokázala chladit oba bloky celý měsíc. „To je dostatečná doba proto, aby se připravilo další řešení chlazení,“ poznamenává ředitel Štěpanovský. Jedním ze zásobníků jsou právě i bazény pod chladicími věžemi. Cestu vody hasiči Temelína připraví do půl hodiny

Během nácviku museli hasiči nejprve natáhnout hadice z bazénu pod chladícími věžemi až na budovu, ve které je ukryt reaktor. Přitom chladící věže jsou od kontejnmentu vzdálené asi sedm set metrů. Pak museli hasiči požární výzbroj dostat až na střechu 40 metrů vysoké budovy kolem reaktoru. Vše zvládli za necelou půlhodinu.

Nacvičujeme dvě varianty. Nejprve s jedním čerpadlem umístěným u bazénu chladících věží. V druhé variantě výtlak posilujeme ještě zapojením čerpadla požárního vozu

Od země až na střechu budovy je ke stěně připevněno potrubí, tzv. suchovod. Při použití této cesty pak stačí připojit hadici k oběma koncům suchovodu, tedy na zemi a na střeše. Hadice jsou tak záložní variantou, pokud by z nějakých příčin nešlo využít suchovod.

doplňuje Radek Vymazal, velitel temelínských hasičů

www.temelinky.cz

Sdílet