Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Konference Dobrovolný hasič 2013 hostila přednášky o Fukušimě i Bzenci, opomenuto nebylo ani financování hasičů

V sobotu 28. září 2013 se konal již 8. ročník odborné konference, která je pořádána Moravskou hasičskou jednotou. Stalo se již tradicí, že se tato konference koná na půdě Vysokého učení technického, fakultě chemické v Brně.

V letošním roce záštitu nad touto akcí převzal poslanec Evropského parlamentu Ing. Jaromír Kohlíček, který také přispěl věcnými cenami do tomboly, která byla losována v úplném závěru konference.

Přednášky se zaobíraly tématy jako činnost Nestátních neziskových organizací a dobrovolníků při řešení katastrof a mimořádných událostí, kde účastníci konference podali řadu dotazů ve spojitosti například se zajištěním týlového zabezpečení při likvidaci rozsáhlého požáru lesního porostu v Moravské Sahaře v Bzenci v roce 2012.

Dále pak bylo srovnáno zajištění a systém činností jednotek sborů dobrovolných hasičů v České republice a v zahraničí. Velmi zajímavým srovnáním byla přednáška zástupce dobrovolných hasičů z Rakouska, kde je požární prevence a represe zajištěna především dobrovolnými hasiči.

Rozsáhlou diskusi vyvolala také přednáška velitele jednotky kategorie JPO II z Plané u Mariánských Lázní, kdy jedním z diskusních příspěvků bylo financování dobrovolných a profesionálních jednotek u nás.

V rámci konference byla zhodnocena také míra znalostí v oblasti civilní obrany a veřejné informovanosti případných rizik ohrožení.

Dále zde zazněla zajímavá přednáška Ing. Otakara Miky, CSc., na téma chemické a toxické aspekty chemického terorismu v Japonsku.

Jedna z nejzajímavějších přednášek letošní odborné konference zazněla z úst Takashi Hosody, který prezentoval zkušenosti záchranářů při řešení likvidace jaderné katastrofy ve Fukušimě.

Sérii přednášek zakončil svým příspěvkem Ing. Rudolf Valášek zhodnocením využití jednotek SDH obcí v návaznosti na události ohlášené elektronickou požární signalizací instalovanou v důležitých objektech a průmyslových provozech.

Na úplný závěr odborné konference každý účastník obdržel osvědčení o jejím absolvování, jako doklad o zvýšení své odbornosti.

Letošní konferenci navštívili nejenom dobrovolní a profesionální hasiči, ale také zástupci z řad veřejné správy a samosprávy.

Všichni společně měli možnost si vyslechnout zajímavá témata, o kterých na místě diskutovali s předními odborníky jednotlivých oborů a své poznatky mohou tlumočit svým kolegům, kteří neměli možnost se uvedené konference účastnit.

K tomu jim bude jistě nápomocen i sborník přednášek, který si každý z účastníků konference odvezl domů. Na závěr tohoto zhodnocení odborné konference bych chtěl poděkovat všem, kteří nám pomohli tuto akci realizovat.

Velké poděkování patří VUT Brno, fakultě chemické, za poskytnutí prostor pro konání konference, dále pak Jihomoravskému kraji a firmě Knězek, s.r.o. za finanční podporu uvedené akce a v neposlední řadě všem přednášejícím, kteří investovali svůj čas a seznámili přítomné se svými poznatky při jejich činnosti.

Zdeněk Milan, prezident MHJ

Sdílet