Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přesunutý Děkanský kostel v Mostě se cvičně ocitl v plamenech, hasiči zachraňovali poraněného dělníka

Historická památka Mostu, přesunutý Děkanský kostel se ocitla v plamenech. Z půdních prostor pak přivolaní hasiči na nosítkách zachránili jednoho dělníka. Naštěstí šlo ale jen o fiktivní požár a hasičské cvičení.

Úderem deváté hodiny ranní k přesunutému mosteckému kostelu přijela přivolaná jednotka profesionálních mosteckých hasičů.

V půdních prostorách se měl nalézat „poraněný“ dělník, který svou neopatrností při řezání zapříčinil "požár půdy. Plameny se posléze rozšířily i na střechu kostela. Vše bylo ale v režii mosteckých hasičů, kteří si v historické památce nacvičovali zásah v případě, že by v kostele opravdu hořelo.

Velitel zásahu mosteckých hasičů Dan Schwamberger podotkl, že vzhledem k historickému objektu museli hasiči zvolit i mnohem šetrnější postup při nácviku. „Pokud by šlo o ostrý zásah a skutečný požár přijela by na místo také výšková technika. Bohužel ta by nyní kvůli těžké váze automobilového žebříku napáchala škody na dlažbě. Proto jsme výškovou techniku nechali v garážích,“ vysvětlil velitel zásahu.

I tak si ale jeho hasiči vedli dobře a zásah v kostele proběhl podle předem připraveného scénáře a instrukcí.

Jan Vraný/JV PRESS/www.e-mostecko.cz

Sdílet