Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihlavské požáry z pohledu vyšetřovatele

Někdy je lidská neopatrnost skutečně draze zaplacená – vysokou škodou, ztrátou majetku, ztrátou domova a někdy i dokonce zraněním nebo ztrátou lidského života. Stojí to opravdu za to?

V neděli 11. 3. 2007 odpoledne jsem odpočíval, četl si časopis a znenadání mi přišla zpráva na můj služební telefon. Při pohledu na displej jsem zjistil, že dle textu došlo k požáru „lesního, polního porostu trávy“ v ulici Jiráskova u Ferony v Jihlavě. Pomyslel jsem si, že došlo k požáru trávy, kdy již nějaký zahrádkář začal s jarním úklidem zahrádky.

Během několika málo minut jsem byl vyrozuměn, že došlo k požáru chatky pod výrobním závodem Bosch u ulice Na Dolech. V době mého příjezdu na místo události byla již celá chata v plamenech a bylo zřejmé, že i přes rychlý zásah jednotky jihlavských hasičů nebude možné chatu zachránit.

Byla krásná neděle, spousty lidí bylo na procházce a během velmi krátké chvíle bylo v okolí hořící chaty spousty diskutujících občanů, kteří posléze pokračovali v procházce. U hořící chaty se pohybovaly i tři osoby, kteří na první pohled měli s chatou něco společného. Zjistil jsem, že to byli muži, kteří chatu užívali ke svému celoročnímu pobývání. Z jejich slov a pohledů jsem vycítil, že nenávratně přišli o svoji „střechu nad hlavou“ a náhlou situaci si budou muset okamžitě řešit sami.

Požárem vznikla škoda cca 20 000 Kč, která je v daném případě zanedbatelná a bezvýznamná oproti faktu, že někdo ztratil domov.
Na místě události probíhalo šetření ke stanovení příčiny vzniku požáru. V současné době je příčina v šetření. Byly pouze stanoveny předběžné verze, které se budou dále prošetřovat. Jednou z nejpravděpo­dobnějších verzí je úmyslné zapálení.

V průběhu zbytku dne jsem byl ještě u dalších dvou požárů, kde hlavním důvodem pro vznik požáru byla lidská nedbalost či úmyslné zapálení.

Jedním z nich byl požár dřevotřískových desek a odpadu na ploše 2 × 4 m v ulici Tovární v Třešti, který byl likvidován pomocí 1 C proudu. Požár byl beze škody.
Druhý byl požár odpadu ve sklepě v Křižíkově ulici v Jihlavě, který hasiči likvidovali pomocí vysokotlaku. Požár se také obešel beze škody. Příčinou byl pravděpodobně odhozený nedopalek cigarety.

Radek Šimka, oddělení kontrolní činnosti a zjišťování příčin požárů, HZS kraje Vysočina

Denisa Vrbová, tisková mluvčí, HZS kraje Vysočina

-wap-
Sdílet