Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na dveřích novojičínské hasičské stanice se usídlil netopýr, hasiči mu ale museli najít jiné místo

Malý ušatý netopýr se usídlil ve středu 4. září 2013 na vstupních dveřích do hasičské stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v Novém Jičíně.

Ve výhodné pozici v horním rožku na kovové části proskleného vstupu se mu zřejmě zalíbilo chvílemi spát a chvílemi pozorovat, jak jsou profesionální hasiči šikovní.

Protože přes noc ze středy na čtvrtek nikam neodletěl, museli mu hasiči najít jiné místo. Důvod byl jednoduchý – vstupní dveře jsou velice frekventované a snadno by se mohlo stát, že by netopýr došel k úhoně. O možném úleku či zděšení z okřídlené myši u některých hasiček nemluvě.

Hasiči nejprve kontaktovali pracovníky záchranné stanice živočichů z Bartošovic (také okres Nový Jičín) a poradili se s nimi, jak s netopýrem nejlépe manipulovat a kam jej přemístit.

Samotný zásah hasičům zabral necelých 5 minut. Po poradě s odborníky netopýra opatrně v rukavicích přemístili na vhodnější místo na nedaleký strom. Netopýrovi se evidentně buzení ze spánku nelíbilo, svou nelibost po dobu nuceného vystěhovávání doprovázel pískáním a prskáním.

Po usazení na větvičce stromu přestal projevovat svou nelibost nad manipulací a pokračoval ve spokojeném odpočinku. Třeba usoudil, že u zídky méně fouká a že při kvalitnějším maskování listy stromu bude moci sledovat náročnou práci i odpočinek hasičů déle…

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet