Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kamion Dräger projel v rámci evropské Roadshow „Bezpečně džunglí nebezpečných látek“ již i Českou republiku

Infokamion s produkty společnosti Dräger se v rámci evropského turné „Bezpečně džunglí nebezpečných látek“ zastavil na několik dní i v České republice. Návštěvníci této roadshow tak mohli spatřit nejprve v Ostravě, poté v Brně a naposledy v Kralupech nad Vltavou kompletní sortiment výrobků značky Dräger, určených pro zaměstnance a provozy v průmyslu.

Možnosti setkat se všemi výrobky z oblasti ochrany dýchacích cest a těla, přenosné i stacionární detekční techniky, měření alkoholu a drog v organismu a mnoho dalších produktů měli i hasiči, ačkoliv pro ně nebyla akce primárně určena.

Roadshow „Bezpečně džunglí nebezpečných látek“ je typicky určena pro pracovníky z vedení průmyslových provozů, oblasti bezpečnosti práce, požární ochrany, HSE&Q, stejně jako oddělení nákupu, prostě pro všechny, kteří již využívají či chtějí využívat produktové portfolio firmy Dräger pro každodenní činnost.

Česká část Roadshow započala koncem minulého týdne v Ostravě na tamní pobočce firmy Dräger, poté se kamion přemístil do areálu VUT v Brně a vyvrcholení proběhlo ve dnech 4–5. 9. 2013 na požární stanici HZS SŽDC v Kralupech nad Vltavou, kde byla po oba dny přítomna i redakce serveru POŽÁRY.cz.

Program akce spočíval ve dvou tematických blocích. Prezentace produktů a následné workshopy na téma přístroje pro měření plynů a jejich použití – správná volba na příkladu měření pro vyloučení přítomnosti plynů v nádržích, údržbářské práce a práce v nádrži s vhodnou ochranou dýchacích cest a celého těla, volba vhodných sebezáchranných přístrojů v průmyslových aplikacích.

Každý účastník z řad bezpečnostních pracovníků a hasičů se tak seznámil ve velmi atraktivním a zajímavém prostředí rozkládacího návěsu kamionu, ne nepodobnému tzv. vozům „motorhome“, které využívají např. jezdci Formule 1, s novinkami a hodnotnými informacemi na téma bezpečnost práce, vše poté ihned mohl prodiskutovat v rámci konzultace s odborníky.

Po vstupu do útrob návěsu si návštěvník mohl vybrat směr, kterým se vydá. Vpravo se nacházela nejrůznější měřící a detekční technika počínaje detekčními trubičkami přes kompletní portfolio přenosné detekce, po vzorovou instalaci průmyslových stacionárních systémů.

Vlevo pak prostředky na ochranu dýchacích cest včetně nejen u HZS dobře známým dýchacím přístrojům nové řady PSS, dále hadicové dýchací systémy Dräger AirPack, protichemické plynotěsné obleky řady CPS 7800 a 7900 a kompletní portfolio ochranných masek, respirátorů a filtrů z produkce firmy Dräger.

K vidění byla i nová zásahová přilba HPS 7000, která se setkala s velkým ohlasem a kladným hodnocením ze strany přítomných hostů z řad profesionálních hasičů HZS ČR i zástupců HZS podniků. Nesmíme zapomenout na ukázku kompletní řady oblíbených ochranných brýlí.

Uprostřed bylo místo pro prezentaci již známých termokamer, v tomto případě nejvyšší řady UCF 9000, i ty přítomní velmi kvitovali a to nejen z řad hasičů, neboť tato moderní pomůcka najde své široké uplatnění i v průmyslu apod.

Příchozí hasiči měli mnoho zvídavých dotazů na tuto techniku a pracovníci firmy Dräger měli možnost mnoho z nich nejen zodpovědět, ale i prakticky předvést, že některé konfrontační argumenty konkurenčních prodejců dnes již ne zrovna „up-to-date“ techniky jsou až úsměvně absurdní. Tudíž byl prostor i pro legraci.

Horní patro kamionu je vyhrazeno jako zasedací místnost, kde se pomocí projektoru promítají nejrůznější prezentace a provádí se zde i školení na daná témata. Venkovní balkon je vyhrazen pro konverzační činnost mimo zasedačku.

Celá česká epizoda Roadshow Dräger je ze strany firmy hodnocena kladně, stejný názor sdíleli i její návštěvníci a tak se můžeme těšit, že podobná akce pravděpodobně nebude ze strany Drägera poslední.

Když se vše podaří jak má, další zamýšlená podobná Roadshow bude pro změnu čistě pro hasiče, víc prozrazovat nemůžeme. Ale nebojte se, na našich stránkách POŽÁRY.cz se aktuální informace o chystaném překvapení, pokud vyjde, dozvíte jako první.

A perlička na závěr. Samotná konstrukce rozkládacího kamionu byla natolik zajímavá, že se na něj přijel podívat i jeden z řidičů jeho českého ekvivalentu se jménem Golem, což je záchranářský modul pro hromadná neštěstí, který má ve vozovém parku pražská záchranka.

Z České republiky se kamion Dräger s řidičem Larsem vydal za doprovodu automobilu domácího zastoupení firmy na cestu do rakouské metropole Vídeň, kde proběhne stejná prezentace jako u nás.

Tímto mu přejeme šťastnou cestu i na další „štace“. Dosud ujel v rámci Roadshow již více jak 35 tisíc kilometrů a jeho působivě vyprávěné zkazky z cest jsou neméně zajímavé jako celá akce.

Sdílet