Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahový oděv V-Force

Představujeme vám prostřednictvím společnosti Sanex s.r.o novinku na našem trhu, zásahový oděv V-Force firmy Lion Apparel. Nehodláme zde používat superlativa, pouze zde popisujeme oblek jako celek a jeho jednotlivé části. Názor na výrobek si můžete udělat sami.

Začal bych tím, co si hasič obléká jako první, kalhotami. Již na první pohled je patrý zvýšený pas. Tento často opomíjený doplněk, avšak u výrobků Lion Apparel naprosto standardní věc, ochrání záda hasiče v případě, že se mu vyhrne zásahový kabát. Stejně tak působí i jako ochrana proti otlaku zad při dlouhodobém nasazení dýchací techniky.
Další ochranou proti otlakům od dýchacího přístroje, tentokráte však ochranou ramen, je výztuha ramenních popruhů. Způsob provedení ramenní výztuhy zabraňuje překřížení šlí či nesprávnému provlečení nohy při rychlém oblékání kalhot nachystaných na zásahové obuvi.
Ochranná vrstva proti oděru na kolenou není nic převratného, ani nového. Co však kalhoty Lion Apparel odlišuje od kalhot ostatních výrobců, je anatomické vykrojení kolenních výztuh. To umožňuje snadnější ohyb nohy při jejím pokrčení například při lezení po žebříku či při překonávání překážek.
Jistě neposlední z řady drobností ulehčujících hasičům práci je vykrojení nohavic v oblasti pat. Tím odpadá nemilé přišlápnutí si nohavice při oblékání kalhot, při dřepu či při vystupování či nastupování do vozidla.

Přestože si lze jen těžko představit, že na zásových kabátech je možné vymyslet něco nového, co by zlepšilo jejich funkci, nemohu nezmínit ochranu loktů na rukávech, která je tvořena stejně jako ochrana kolen u zásahových kalhot.
Za zmínku stojí rovněž systém Panik, který umožňuje okamžité sundání kabátu v případě potřeby, bez zbytečné prodlevy způsobené klasickým otevíráním zdrhovadla.
Konstrukce uzávěry rukávu společně s palečnicí zabraňující shrnování rukávu poskytují ochranu celému zápěstí i dlani.

Reflexní pruhy tvoří 27% z celkové plochy oděvu. Aby nedocházelo ke přehřátí organismu v důsledku překrytí téměř třetiny těla reflexními pásky, zvolila firma Lion Apparel prodyšné reflexní pruhy 3M. Jejich rozmístění je voleno tak, aby při každém úhlu pohledu byly pásky viditelné. Ukázkou může být například rozmístění do „V“ na zádech, které je viditelné i při nasazení dýchací techniky.

A tímto první část představující oblek V-Force končí. V příštím článku se dozvíte více o materiálech použitých v oblecích Lion Apparel a technologii ochrany před plameny a sálavým teplem.

Pro další informace o obleku navštivnte naše webové stránky http://www.sanexfire.com/…v-force.html, nebo nás navštivte v našem sídle.
Sdílet