Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil hospodářské stavení v obci Chloumek na Jičínsku, hasiči zachránili několik hospodářských zví­řat

K rozsáhlému požáru starého hospodářského stavení došlo včera 5. září odpoledne v obci Chloumek na Jičínsku. Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen ve 14:45 hodin.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Hořic, hasiči HZS podniku Čepro Cerekvice, dobrovolní hasiči z Hořic a Boháňky. Při příjezdu první jednotky již hořela obytná i hospodářská část stavení a požár byl v předposlední fázi hoření.

Plameny se rozšířily z obytné části přes půdu se senem až na střechu domu. Hasiči vyvedli a zachránili z hospodářské části několik koz. Zřídili také kyvadlovou dopravu vody pro dodávku vody do cisteren. Hasiči dostali požár pod kontrolu v 15:47 hodin. Kvůli silnému poškození statiky domu museli strhnout štítové zdi, aby nedošlo k jejich zřícení.

Majitelka domu nebyla zraněna, ona i její syn však utrpěli silný psychický otřes a na místo musela být povolána záchranná služba i psycholog HZS Královéhradeckého kraje. Záchranáři zkontrolovali ženu i jejího syna a ponechali je na místě. Starosta obce jim zajistil náhradní ubytování, kam byli v doprovodu psychologa oba odvezeni.

Záchranáři také ošetřili a ponechali na místě jednoho ze zasahujících dobrovolných hasičů. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 150 tisíc korun. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem dalšího šetření

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet