Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Absolutním vítězem krajské soutěže v TFA se stal Pavel Kubín z Jičína

Dnes 11. září 2013 se uskutečnila krajská soutěž Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého a Pardubického kraje v disciplínách TFA (z anglického „Toughest Firefighter Alive“, volně přeloženo „Nejtvrdší hasiči přežívá“). Soutěž proběhla v areálu Památníku bitvy 1866 na Chlumu na Hradecku pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France.

Celkem 43 profesionálních hasičů z Královéhradeckého a Pardubického kraje muselo absolvovat čtyři těžké disciplíny, z nichž některé byly tvořeny i více úseky.

Soutěžící hned na začátku absolvovali běh s požárními hadicemi a proudnicemi v délce minimálně 75 metrů, následně smotali dvě hadice B, které uložili do boxu. Následovalo 80 úderů kladivem na trenažéru, pronesení 20 kilogramového závaží tunelem oběma směry, transport figuríny na vzdálenost 60 metrů a překonání třímetrové bariéry.

Poté museli soutěžící ustavit dva nastavovací žebříky, vystoupit po schodišti do prvního podlaží s 25 kilogramovými barely, kde odložili závaží a pokračovali do dalšího podlaží, odkud pomocí lana vytáhli dvě hadice B. S barely se museli vrátit do vytyčeného prostoru, kde navíc spojili proudnici s monitorem.

Následovala nejnáročnější disciplína, výstup po schodech na podestu rozhledny (zhruba 12. nadzemní podlaží).

Na každou disciplínu byl časový limit čtyři minuty.

Hasiči zasahovali v kompletní výstroji, tj. zásahovém oděvu Fireman, přilbě, v zásahové obuvi a u některých disciplín také v rukavicích a s dýchacím přístrojem. Kompletní výstroj, kterou hasiči měli na sobě, vážila kolem 15ti kilogramů. Soutěžící byli rozděleni do dvou kategorií – muži do 40 let a nad 40 let.

V jednotlivcích v kategorii do 40 let prokázali svou fyzickou zdatnost hasiči z Jičína, kteří za Královéhradecký kraj obsadili hned dva stupně vítězů. První místo vybojoval Pavel Kubín, druhý skončil Tomáš Višňar. Na třetím místě skončil Ondřej Rosenkranz z Hradce Králové.

Ze šestičlenných družstev, kde se započítávaly čtyři nejlepší časy, skončilo na prvním místě soutěžní družstvo Jičín ( Petr Jindra, Pavel Kubín, Jan Meisnar, Štěpán Karban, Tomáš Višňar a Jakub Čeřovský), druhé místo obsadilo družstvo Náchod (Lukáš Novák, Petr Košťál, Jaroslav Janata, Pavel Pfeifer, Jiří Batelka a Marek Schejbal). Bronzovou příčku obsadilo družstvo Hradec Králové (Jan Hrubý, Ondřej Rosenkranz, Miroslav Andrš, Jan Hlubuček a Jiří Mohyla).

Za Pardubický kraj byl v jednotlivcích v kategorii do 40 let nejrychlejší Martin Heger ze Svitav,na druhém místě skončil Štěpán Heger ze Svitav a na třetím místě Marek Víšek z Pardubic. V součtu časů bylo nejrychlejší družstvo ze Svitav, na druhém místě skončilo družstvo z Chrudimi a natřetím z Pardubic.

V kategorii nad 40 let předvedli skvělé výkony Štěpán Karban a Petr Jindra, oba z Jičína, kteří byli jedinými soutěžícími v dané kategorii. Soutěž je velmi fyzicky náročná a svou náplní a zaměřením se podobá podmínkám při skutečných zásazích.

Absolutním vítězem, který zvládl náročnou čas v nejlepším čase, se stal Pavel Kubín z Jičína.

Kompletní výsledky krajské soutěže HZS KHk a PAk v TFA ke stažení v příloze.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet
Přiložené soubory
výsledky_krajské_soutěže_v_tfa.xls zobrazit online XLS 45 kB