Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při čelním střetu uhořel řidič osobáku

Rozsáhlý požár po tragické dopravní nehodě u Uherského Brodu, kde při čelním střetu s kamionem uhořel řidič osobního auta, doprava na hlavním silničním tahu ke státní hranici byla uzavřena.

Dne 13. 3. 2007 v 03:45 hod. byli hasiči informováni o požáru auta u Uherského Brodu.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/50, v prostoru u křižovatky na Vlčnov, došlo k dopravní nehodě pravděpodobně osobního auta VW a kamionu s tahačem zn. Iveco.

Řidič osobního auta se ocitl z neznámých důvodů v protisměru, kde čelně narazil do rozjetého kamionu. Řidič nákladní soupravy mířící na Slovensko nestačil střetu zabránit a až do úplného zastavení tlačil osobní auto před sebou asi dvacet metrů. Po nárazu došlo k rozsáhlému požáru, který zachvátil oba vozy.

Už při příjezdu hasičů byl z dálky vidět mohutný požár, který kompletně pohltil jak osobní auto, tak i celý tahač. Velitel zásahu si ještě při cestě k zásahu nechal vyslat další posilující cisternu s vodou. Řidič kamionu vyvázl z nehody bez zranění a hasičům oznámil, že v osobním autě jsou lidé.

Hasiči rozvinuli vodní vedení a začali s lokalizací požáru. Sílící plameny nedovolily záchranářům dostat se do kabiny osobního auta a postupně slábla naděje na záchranu jeho posádky. Další překážkou bylo značné zdeformování prakticky celého vozu. Požár hasiči lokalizovali až po téměř dvaceti minutách, protože plameny se začaly šířit na zadní část tahače k palivovým nádržím a zasáhly i část chladírenského návěsu.

Hasiči postupně požár uhasili a další hodinu ochlazovali jednotlivé části obou vozů. V tu dobu už bylo jasné, že nehoda a následný požár znamenal smrt nejméně pro řidiče osobního auta.

Po dopravní nehodě došlo k masivnímu úniku provozních kapalin a olejů, které hasiči na silnici likvidovali sorbenty. Požár poškodil část palivových nádrží, a proto byl na místo vyslán speciální protichemický vůz hasičů z Uherského Hradiště. Před manipulací s kamionem museli hasiči přečerpat do náhradních nádob několik set litrů nafty.

Veškerá doprava na hlavním silničním tahu byla odkláněna hlídkami policie a strážníků na objízdné trasy přes město Uherský Brod a jeho místní část Havřice.

Po zadokumentování dopravní nehody policií byl dán pokyn k zahájení vyprošťovacích prací. Hasiči nejdříve pomocí navijáku odtrhli vrak osobního auta z čela tahače a poté zahájili práce na vytažení ohořelého těla řidiče. Za pomoci hydraulických nůžek a rozpínacích zařízení byl vrak postupně rozstříhán. Vyprošťovací práce byly i pro zkušené záchranáře na hranici lidské snesitelnosti a hasiči se v jednotlivých úkonech museli postupně střídat.

Další likvidační práce na odstranění následků nehody a požáru budou trvat celé dopoledne. Zbytky osobního auta byly odvezeny odtahovou službou, ale na odstranění kamionu musela být přivolána těžká technika.

Na místo přijel i vyšetřovatel hasičů z Uherského Hradiště, který provedl ohledání místa požáru. Požár zničil oba vozy a poškodil chladírenské zařízení na návěsu i část skeletu chladírenského boxu. Požárem způsobené škody byly vyčísleny na 3,7 mil. Kč. Zásahem hasičů se podařilo zabránit rozšíření požáru na celý návěs, a uchránit tak další majetek a náklad několika tun jogurtů za 1,3 mil. Kč.

08:00 hod. – těžká technika se snaží odstranit vyhořelý tahač s návěsem z hlavního silničního tahu, a uvolnit tak dopravu ke státní hranici

09:00 hod. – podařilo se odtáhnout zničený tahač i návěs ke krajnici, místo si prohlíží pracovníci správy a údržby silnic, bude následovat důkladná očista vozovky a postupné uvolnění dopravy na hlavní tepně

mjr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-wap-
Sdílet