Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ranní nehodu na dálnici D11 jedna osoba nepřežila, kromě hasičů na místě zasahovali i letečtí záchranáři

K tragické dopravní nehodě došlo dnes 9. září ráno na 65. kilometru dálnice D11 ve směru na Prahu. Vojenské vozidlo Land Rover z dosud nejasných příčin vyjelo z dálnice do příkopu, kde se převrátilo na střechu. Ze čtyřčlenné posádky jeden muž na místě zemřel, další tři byli s různě závažným zraněním převezeni do nemocnice.

Hasiči byli o události informováni v 06:42 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Nového Bydžova a Hradce Králové – stanice Pražská, dále dobrovolní hasiči z Chlumce nad Cidlinou.

Z Hradce Králové vyrazily dvě záchranářské posádky, lékařská posádka z Nového Bydžova a vzlétl vrtulník Letecké záchranné služby Hradec Králové. Po příletu na místo věnovali záchranáři urgentní péči vyproštěným osobám a další posádky záchranářů dvěma osobám, které byly mimo vozidlo.

Po vyproštění byla zahájena neodkladná resuscitace u obou osob, která i přes veškeré úsilí rozšířených postupů nevedla k obnovení životních funkcí u jednoho muže.

Druhý vyproštěný byl po resuscitaci v kritickém stavu s poraněním více tělesných systému letecky transportován do traumatologického centra Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Další dva spolucestující v péči záchranářů skončili ve Fakultní nemocnici, kde podstoupí další vyšetření k vyloučení vnitřních zranění.

Tomáš Ježek, mluvčí královéhradeckých záchranářů

Ještě před příjezdem záchranných složek se ostatním příslušníkům vojenského útvaru, kteří jeli v dalších vozidlech v koloně, podařilo pomocí navijáku od jiného vojenského auta převrátit vrak na bok a vyprostit zpod něho dva těžce zraněné muže.

Hasiči při příjezdu na místo zabezpečili vozidlo na boku proti pádu a zapojili se do resuscitace dvou těžce zraněných vojáků, ve které se střídali se záchranáři. Havarovaný vůz zajistili proti požáru a odpojili autobaterii.

Následně převrátili vrak zpět na kola. Po zadokumentování události Policií ČR a Vojenskou policií hasiči pomáhali s vytažením vozidla z přikopu a naložením na odtah. Příčiny dopravní nehody šetří Policie ČR.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet