Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nové sanitky od Sicaru

Ač se nejedná o požární vozy, myslíme si, že takto provedené sanitky pro Zdravotnickou záchrannou službu Jihomoravského kraje by byla škoda nepředstavit i na našem webu Požáry.cz.

Přináším informace o nových vozech pro záchranáře na jižní Moravě, které nejen podle mého názoru patří k nejlepším v ČR.

Jedenáct nových sanitních vozidel ZZS JMK slouží od února v Brně a dalších obcích jižní Moravy. Dodavatelem byla firma Hošek Motor, jihomoravský dealer Mercedesu, zdravotní vestavba je dílem firmy Sicar. Cena kompletního vybaveného vozu je 2,14 mil Kč (bez dýchací techniky a EKG defibrilátoru).

Podvozky jsou Mercedes Benz Sprinter 318 CDI s vidlicovými vznětovými šestiválci 2 987 cm3 (splňují EURO IV), výkon 135 kW /184 PS, kroutící moment 400 Nm/1 600–2 600 ot.. Vůz má ABS, ASR, adaptivní ESP, kotoučové brzdy na všech kolech. Jízdní vlastnosti, stabilita, akcelerace jsou díky elektronicky řízenému podvozku a prvkům aktivní bezpečnosti vynikající.

Sedadla jsou vpředu dvě, mezi nimi je úložný prostor. V palubní desce je vysílačka Motorola, Matra, GPS, čtecí lampička, autorádio. Zpětná zrcátka jsou elektricky ovládaná a vyhřívaná.

Vozy jsou provedeny ve žluté barvě s červenými a bílými retroreflexními polepy značky 3M. Výstražné zařízení je kompletně LED III. generace od firmy Federal Signal – Vama s využitím diodových modulů Sputnik, rampa vpředu je Arjet (osazena 28 LED světly Sputnik), další světla jsou vzadu uprostřed (maják), vzadu na bocích, vpředu na masce a boku. Nad zadními dveřmi jsou dvě pracovní svítilny. Grafiku vozidla si ZZS JMK navrhla sama podle prolisů a linií karoserie.

Nástavba je zesílena pozinkovaným plechem, izolace je PUR a PS, obložení vnitřního prostoru je hliníkovým lakovaným plechem, podlaha je vodovzdorná protismyková, vnitřní prostor je kvalitně osvětlen dvěma halogeny ve stropu nad pacientem a dalšími šesti v nástavbě. Sanity jsou vybaveny klimatizací, nezávislým topením, nosítky Ferno (nosnost 220 kg), policemi, úchyty, pracovním stolkem s nerezovým umyvadlem a kvalitním zdravotnickým vybavením odpovídajícím kategorii vozů B. Sanitka samozřejmě splňuje požadavky vyhl. MZ ČR č. 51/95 Sb. a MD ČR č. 197/2006 Sb.

Pro doplnění: dle normy ČSN EN 1789 patří do této kategorie vozidla ambulance záchranné služby dříve označované jako RZP/RLP, dále zná tato norma kategorie A1, A2 – vozidla pro dopravu nemocných, raněných a rodiček dříve označované jako DNRR (A1 – pro jednoho pacienta) a kategorii C – mobilní jednotky intenzivní péče.

Jeden nový vůz je pak vybaven pro přepravu novorozenců, ZZS obdržela také dvě Škody Octavie Combi pro systém randez-vouz. Šest vozů zůstává v Brně, dva jdou do Břeclavi, po jednom pak dostalo Znojmo a Blansko.

Dalších šest těchto vozů bude dodáno v průběhu roku. Záchranná služba kraje má tak nyní k dispozici celkem 93 automobilů, z toho 79 sanitek.

Autor textu: Jaroslav Šorf
Fotografie: autor a ZZS JMK,
Poděkování za poskytnuté informace: Ing. Jiří Tureček, provozně technický náměstek ředitele ZZS JMK

Zde si můžete stáhnout dvě videa s ukázkou majáků, opravdu stojí za shlédnutí:

Federal Signal 1

Federal Signal 2

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pozn. redakce: Skutečně perfektní polepení reflexní samolepkou…majáky od Federalu taktéž…
Sdílet