Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sir Edmund Hillary zdolal Mount Everest, krkonošští dobrovolní hasiči na jeho počest Sněžku

Dnes 11.9. 2013 ve 12:00 místního času, tedy přesně 60 let a 111 dní od okamžiku, kdy se poprvé podařilo zdolat nejvyšší horu světa, Mount Everest Siru Edmundu Hillarym a jeho věrném příteli šerpovi Tenzingu Norgayovi, se vydalo vrcholové družstvo, složené z členů jednotek SDH Malá Úpa, Horní Maršov, Špindlerův Mlýn a několika zaměstnanců firmy Dräger Safety s.r.o., uctít výlezem na Sněžku jejich památku a připomenout tento významný milník v dobývání a posouvání hranic lidských možností.

Významnou pomůckou jim tehdy byly kyslíkové dýchací přístroje, které vyvinula a sestrojila firma Dräger. Proto je toto výročí vnímáno v historii firmy jako velmi důležité.

Naši průkopníci měli před sebou cíl nadmíru obtížný, dosáhnout vrcholu, kde před nimi ještě noha smrtelníka nestanula, nejvyšší bod planety Země, Mount Everest.

My, po letech, rozhodli jsme se vynést na vrchol produkt, o kterém jsme přesvědčeni, že svou revoluční konstrukcí a inovativností snese srovnání s přelomovými výrobky, které již 125 let dělají z firmy Dräger lídra na poli techniky, která chrání nejen při podávání špičkových výkonů, ale hlavně chrání své nositele tam, kde jsou rizika nejvyšší.

původní kyslíkový dýchací přístroj Edmunda Hillaryho a šerpy Tenzinga

.<>

Využili jsme toho, že jako jedni z prvních se stali majiteli a nositeli nových přileb Dräger HPS 7000 hasiči z jednotek SDH v Malé Úpě a Špindlerově Mlýně. Právě oni mají ve svém obvodu vrchol Sněžky, nejvyšší bod České republiky. Proto jsme se rozhodli uctít výročí dobytí Everestu prvovýlezem Sněžky v těchto nových zásahových přilbách.

V náročných povětrnostních podmínkách se 2,5 hodiny trvající výstup na Sněžku zdařil a jeho účastnící mohli tak ve 14:30 oznámit do základního tábora, že střecha Čech byla pokořena. Hasiči šli celou, nikterak krátkou cestu oblečeni do pracovních stejnokrojů, zásahových kabátů, na zádech jako zátěž dýchací přístroj a na hlavě již zmíněná nová přilba. Do toho bylo vrcholové družstvo celou dobu pronásledováno postrachem hor hraničních, tím byl strašný a nemilosrdný Kulicz, před kterým se muselo neustále prchat.

Naši hrdinové po výstupu v pořádku dorazili do základního tábora V Lesním zátiší v Malé Úpě a můžeme prohlásit akci za úspěšně zakončenou. V zákulisí se hovořilo o osobní účasti známého kameramana, scénáristy a režiséra Frdi, takže se jistě můžeme těšit na kilometry natočeného materiálu s příběhem, o který se rádi podělíme. Nechme se tedy překvapit, co z něj vyleze za dokument.

Sdílet