Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brněnci na Pardubicku hasiči nalezli čtyřiceti litrový barel, z něhož unikala nebezpečná látka

Ve středu 11. září v 10.34 hodin byli profesionální hasiči ze Svitav přivoláni do Brněnce, do areálu Vitky Brněnec, kde došlo k úniku kyseliny sírové (96%).

Na místě zasahovali i místní dobrovolní hasiči. Ihned po příjezdu se hasiči oblékli do přetlakových obleků, tedy obleků s nejvyšší ochrannou a ihned začali likvidovat uniklou kyselinu sírovou.

Vytýčena byla i nebezpečná zóna, do které je vstup zakázán, a mohou tam právě jen hasiči, kteří jsou vystrojeni v chemických oblecích a dýchacích přístrojích. Při prováděném průzkumu hasiči nalezli čtyřiceti litrový barel, z něhož unikala nebezpečná látka. Dále byly nalezeny další dva stejné barely. Kyselina sírová je látka žíravá, způsobuje těžké a nevratné poleptání sliznic, očí i kůže.

Na místo byla přivolána starostka obce a dále i pracovníci životního prostředí a Povodí Moravy. Z místa nálezu byly odebrány vzorky. Hasiči barely uzavřeli, přenesli na sorpční rohože a provedli neutralizaci zasažených ploch. Po provedeném zásahu průzkumná skupina hasičů, která likvidovala nebezpečnou látku, prošla dekontaminační sprchou, aby z chemického obleku byly odstraněny možné zbytky kyseliny.

Dekontaminát byl poté bezpečně zlikvidován. Místo bylo předáno starostce obce. Událost ze strany hasičů byla ukončena v 13.44 hodin.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet