Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Titul nejtvrdšího hasiče Libereckého kraje získal Zdeněk Vrána

Extrémně fyzicky náročný závod a ještě za extrémních podmínek. S tím se dnes museli vypořádat hasiči v areálu skokanských můstků v Lomnici nad Popelkou, kde se odehrála Krajská soutěž HZS Libereckého kraje v disciplínách T­.F.A.

Soutěž T.F.A., jejíž volný překlad znamená „Nejtvrdší hasič přežívá" byla skutečně vyčerpávající. Závodníci ji absolvovali v plné hasičské výstroji a výzbroji včetně dýchacího přístroje. Podmínky přitvrdil i déšť, kvůli kterému nesli nějaké to deko navíc a ještě museli dávat pozor, aby neuklouzli. Titul nejtvrdšího hasiče v Libereckém kraji vybojoval pro tento rok Zdeněk Vrána z ÚO Jablonec nad Nisou, který celou trať včetně výběhu zvládl za 06:03. Stříbrnou příčku obsadil Aleš Zeman sloužící na turnovské stanici (ÚO Semily) s časem 06:08 a bronz získal liberecký Jan Semerádt, který závod uběhl za 6:16.

Soutěže se zúčastnila družstva profesionálů ze Semil, Jablonce nad Nisou, České Lípy a Liberce. V silovém víceboji procházeli hasiči bez přestávek několika úseky. V tom prvním roztahovali dva B proudy na vzdálenost 35 m, smotávali dvě hadice a umísťovali je do boxu. V druhé části přesouvali závaží pomocí palice na vzdálenost cca 1,5 m, přenášeli 2 barely o váze 20 kg a přetahovali sedmdesátikilo­gramovou figurínu (Karla). Na závěr je čekal zdrcující výběh na rozhlednu na skokanském můstku v Lomnici nad Popelkou, kde na vrchol museli absolvovat celkem 337 schodů, (nejprve 235 podél doskočiště, poté 112 na rozhlednu).

Hasiči soutěžili v šestičlenných družstvech za jednotlivé ÚO, takže se celkem závodu zúčastnilo 24 odvážlivců. V soutěži družstev, kde se sčítaly časy pěti nejlepších hasičů vyhrál ÚO Semily, těsně za ním se umístil ÚO Jablonec nad Nisou a třetí příčku obsadili Liberečtí. Závod doběhli všichni a nikdo se nezranil. Milým překvapením byla i účast krajského ředitele plk. Ing. Romana Hlinovského, který se taktéž nebál postavit na start. Udělen mu byl pamětní list za statečnost.

Šest nejlepších hasičů se tímto závodem nominovalo na MČR v nejtěžších hasičských disciplínách T.F.A, které se uskuteční příští týden 18. září na Andrlově Chlumu v Ústí nad Orlicí.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet