Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Ostravě-Přívozu se během rekonstrukce zřítily části stěn obytného domu

V sobotu 14. 9. 2013 dopoledne, došlo ke zřícení částí zdí v obytném domě v Ostravě – Přívozu. Ve druhém podlaží čtyřpodlažního obytného domu probíhaly v té době rekonstrukční práce a bourání částí stěn způsobilo následný pád dalších nosných i nenosných zdí. Událost se naštěstí obešla bez zranění.

Bezprostředně po ohlášení události na Operační a informační středisko HZS MSK byly na událost vyslány jednotky profesionálních hasičů z Ostravy – Přívozu a Ostravy – Zábřehu. Po provedeném průzkumu společně s kolegy z policie pak řízeně evakuovali 14 osob ze dvou vchodů obytného domu. Následně zahájili zajišťovací práce ke stabilizaci stopů v domě.

Pádem zdí došlo k narušení statiky a popraskání zdí v dalších dvou bytech. Proto byl na místo události povolán statik, který rozhodl, že celkem tři byty jsou dočasně nezpůsobilé k užívání a jejich nájemci si budou muset na období několika týdnů hledat jiné dočasné ubytování. Předběžná škoda je odhadnuta na 500 tisíc Kč.

Na zajišťování a stabilizaci konstrukcí v domě využili profesionální hasiči i vybavení ostravského vyhledávacího a záchranného týmu pro záchranu osob v obydlených oblastech, tzv. USAR team (Urban Search And Rescue).

por. ing. Marek Gašparín
zástupce tiskového mluvčího
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet