Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Havířově došlo k výbuchu plynu v obytném domě, stroj se speciálním drapákem zahájil demolici bytu

V neděli 15. září 2013 v 7:30 ráno došlo v Havířově – Šumbarku, na Jarošové ulici, k výbuchu v jednom z bytů čtyřpatrového obytného domu. Sila výbuch zbortila část konstrukcí nejvyššího patra obytného a je možno mluvit o štěstí, že doposud nebyla potvrzena žádná informace o zranění nebo úmrtí osob.

Operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru MSK v sobotu ráno, v 7:30 hod, přijalo tísňový hovor oznamující výbuch v obytném domě v Havířově. Bezprostředně na to, bylo na místo události vysláno pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů.

Po příjezdu na místo události a po provedeném průzkumu byla potvrzena skutečnost, že došlo k masivnímu výbuchu v jednom z bytů obytného domu. Sila výbuch zbořila jak stěny v bytě, tak část obvodových zdí bytu. Následně došlo i k zborcení části stropu a střechy domu.

Hasiči v součinnosti s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému bezprostředně po průzkumu provedli evakuaci osob z obytného domu a započali se zabezpečovacími pracemi v bytě. Celkem bylo evakuováno 27 osob, z toho 2 děti.

Na místo události byli povoláni i kynologové se záchranářskými psi, kteří provedli ohledání sutin, zda se v bytě, ve kterém došlo k výbuchu, nenachází nějaké osoby. Tato skutečnost se naštěstí nepotvrdila, průzkum potvrdil, že se v bytě nikdo nenachází. Místo události současně procházel statik, který zjišťoval míru poškození jednotlivých bytů a konstrukcí domu.

Na místo události byly následně povolávány další jednotky a speciální technika, včetně výškové techniky (automobilové plošiny) a těžké kontejnerové techniky HZS MSK (např. technický kontejner).

13:00

V současné době na místě zasahuje pět jednotek profesionálních hasičů a ty provádějí zajišťování, stabilizaci a bourání ohrožujících konstrukcí v domě, včetně části střechy. Již nyní je ale jisté, že některé byty byly výbuchem poškozeny tak, že jejich nájemci budou v spolupráci s majitelem nemovitosti přestěhováni do jiných bytů. Příčina výbuchu je v šetření.


17:00

Na místě události byla v současné době provedena stabilizace konstrukcí v části domu, která byla zasažena výbuchem. Po konzultaci se statikem, který provedl kontrolou provizorního zabezpečení objektu, bylo rozhodnuto, že se započnou práce v řezání části střechy, která bude rozebrána.

Rozebírání střechy, jako i rozebírání konstrukci zdí a stropu nejvíce zasažených výbuchem, budou probíhat až zítra. Původní záměr, že rozebírání zdí a stropů bude prováděno pomocí speciální techniky HZS ČR, Záchranného útvaru Hlučín, musel být pozměněn, jelikož tato technika neměla požadovaný dosah až na střechu objektu.

Zítra, v pondělí 16. 9. 2013 ráno, se na místo dostaví speciální demoliční technika soukromé firmy, která bude společně za asistence hasičů provádět demolici částí stěn, stropů a střechy objektu.

Uživatelé bytů, kteří bydlí ve dvou nejvzdálenějších vchodech od místa výbuchu, se budou moci ještě dnes po zprovoznění inženýrských sítí vrátit do svých bytů. Obyvatelé zbylých dvou vchodů, cca 19 lidí, se však nebude moct prozatím vrátit do svých bytů a budou muset využít náhradní ubytování. O jejich dalším osudu se rozhodne zítra podle toho, jak budou pokračovat demoliční práce na poškozené části objektu.


20:00

Likvidační práce pro dnešní den pomalu končí. Zajištěné a stabilizované jsou již všechny zdi a stropy a hasiči–lezci, již za umělého osvětlení, připravili a nařezali střechu na zítřejší rozebírání.

Obyvatelům domu, kteří bydlí ve dvou nejvzdálenějších vchodech od místa výbuchu, bylo po zhodnocení situace statikem umožněné se vrátit do svých bytů. Likvidační práce budou pokračovat zítra ráno.

Na záchranné a likvidační práce se v odpoledních hodinách přijel podívat i ministr vnitra v demisi Martin Pecina.


16. září 2013 – 07:00

Nestandardní demolici celého bytu v posledním, třetím patře, včetně střešní konstrukce, napomohlo v noci na pondělí, cca ve dvě hodiny, zřícení části obvodové zdi.

Tímto otvorem pak v pondělí dopoledne řidič (či bagrista) demoličního stroje, který byl osazen speciálním drapákem, nejprve nastrkal smrkovou kulatinu (kmeny) na sebe, aby se při pádu střechy a zdiva poškodila co nejméně podlaha zničeného bytu, tedy strop bytu ve druhém patře (pod ním).

Od nedělního rána a výbuchu byly evakuovány všechny obydlené byty ve vchodu se zničeným bytem a v sousedním vchodě. Při pondělní demolici museli své byty opustit až do odvolání také všichni obyvatelé zbývajících dvou vchodů.

Statik po odnesení větší části střechy a zdiva předběžně konstatoval, že dům není potřeba zbourat. Praskliny se objevily jen na několika místech stropu bytu ve druhém patře, tedy jen přímo pod tím zničeným. Pravděpodobně ale bude muset následovat oprava stropu.

Na místě zásahu byly v pondělí po poledni dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje – ze stanic Havířov a Ostrava-Zábřeh. S nimi i několik vyšetřovatelů z HZS MSK, kteří po odklizení sutin ze zničeného bytu ve třetím patře budou na místě hledat všechny možné stopy.

Předpokládá se, že odstranění všech sutin střechy a zdiva se povede demoličnímu stroji tak v 15 až 16 hodin. Pak si dům prohlédne ještě jednou statik a s konečnou platností rozhodne o osudu domu (vchodu) i bytu pod zničeným bytem.

Mezitím hasiči z několika jednotek HZS MSK a dobrovolných hasičů začnou uklízet sutiny v okolí dotčeného domu. Majitel domu zřejmě zabezpečí minimálně provizorní zakrytí části domu nepromokavou plachtou.


16. září 2013 – 18:00

Statik rozhodl, že se mohou vrátit domů obyvatelé dvou vzdálenějších vchodů bytového domu, kteří byli evakuováni jen pro dobu dnešní demolice.

Obyvatelé dotčeného vchodu se samozřejmě nemohou vrátit, jsou odpojeny inženýrské sítě a chybí střecha. Opatrně se statik rozhodne i se sousedním vchodem, byť na první pohled nepoškozeným. Ani tam se rodiny vrátit zatím nemohou.

Suť ze dvou demolovaných bytů a střechy si podle posledního rozhodnutí hasičů odveze firma RPG, které bytový dům patří. Zatím zde hlídá městská policie Havířov, za tmy už by to měla být bezpečnostní služba, najatá RPG Real Estate.

Závěrem statik rozhodl, že tři podlaží výbuchem dotčeného bytového domu jsou v pořádku. Musí se pouze opravit stropy u bytu ve druhém patře (3. nadzemním podlaží), tedy přímo pod dnes zbořeným bytem.


17. září 2013 – 10:00

Kvůli špatně provedenému zabezpečení zbytku domu před povětrnostními vlivy, tedy deštěm a větrem, musela dnes dopoledne vyjet k tomuto domu jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice Havířov.

Plachta na domě v Jarošově ulici byla uvolněná. Hasiči ji proto museli, s pomocí automobilové plošiny AP 27, provizorně upevnit. Pak předali místo zásahu pracovníkům společnosti RPG, která dům vlastní.

por. ing. Marek Gašparín
zástupce tiskového mluvčího
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet