Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Matka nechala v bytě devítiměsíční dítě a zapomněla na hrnec s vodou, ta se vypařila a dítě se nadýchalo kouře

Z přečinu opuštění dítěte nebo svěřené osoby je důvodně podezřelá 20letá žena z Hradce Králové. Policisté ji kladou za vinu, že včera vpodvečer odešla z bydliště (panelový byt v části Nový Hradec Králové) údajně do nedalekého obchodu a uvnitř ponechala bez jakéhokoliv dozoru v dětské postýlce svého spícího devítiměsíční­ho syna.

Před svým odchodem však dala na plynový sporák do hrnce s vodou vyvářet kojenecké plastové lahve a savičky, na což prý zapomněla. V její nepřítomnosti se voda z hrnce vyvařila a po zahřátí a následnému pálení obsahu se místnost naplnila kouřem.

Poté, co kouř začal prostupovat do dalších prostor domu, zavolali sousedé na pomoc hasiče. Na místo vyjeli profesionální hasiči z centrální stanice Hradec Králové a dobrovolní hasiči z hradeckých městských částí Třebeš a Malšova Lhota.

Hasiči po příjezdu na místo násilím otevřeli dveře zabouchnutého bytu, který byl již zakouřen. Jeden z hasičů provedl průzkum a v jedné místnosti v postýlce našel devítiměsíční dítě, které ihned vynesl ven a předal do péče lékaře a záchranářů. Další hasiči mezitím vypnuli sporák.

Záchranná služba po prvotní prohlídce převezla malého chlapce do královéhradeckého nemocnice. Nikdo další se v bytě nenacházel.

Martina Žahourková, tisková mluvčí Královéhradec­kých hasičů

Hasiči odvětrali nejen byt, ale také chodbu domu. Hmotná škoda na majetku nevznikla.

Matka poté skončila na policii. Trestní zákoník pamatuje na toto jednání trestem odnětí svobody až na 5 let.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Policie ČR

Sdílet