Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z historické koňské stříkačky ve vlastnictví cholupických hasičů zmizely mosazené a měděné díly, někdo je ukradl

V uplynulých 30 dnech mezi odjezdem na tábor a oslavami 110. výročí založení SDH v Cholupicích (tedy mezi 10. srpnem a 13. zářím 2013) byla z uzamčené garáže na uzamčeném dvoře MČ Praha 12 vykradena historická koňská stříkačka ve vlastnictví SDH Cholupice.

Z historické stříkačky, která byla doposud zcela funkční, byly vykradeny mosazné a měděné díly, konkrétně celý mechanismus, který ve stříkačce pumpoval vodu.

Jedná se o měděný zvon (kopuli), která byla vyleštěna v roce 2008) dále o mosazné ústrojí se dvěma pumpovacími písty, mosaznými rourami na rozvod vody a mosaznými kohouty. Z historických savic byly odřezány mosazné šroubovací půlspojky, zmizel i starý mosazný sací koš s proutěným opletením.

Smutný pohled se nám naskytl po otevření garáže, na které visel neporušený zámek v pátek 13. 9., když jsme jeli převézt koňku na oslavy 110. výročí. Z naší původně funkční koňky zbylo jen rozebrané torzo. Pevně věříme, že se nám podaří dohledat celý ukradený mechanismus.

Prosíme veřejnost, přátele i příbuzné o sdílení galerie, třeba někdo tyto díly zahlédne v některé sběrně, třeba je někdo někomu bude nabízet k prodeji.

V případě, že byste tyto díly někde viděli, obraťte se, prosím buďto přímo na Policii ČR, nebo na vedoucího mládeže SDH v Cholupicích, p. Vítězslava Svobodu, tel: 728 335 826, nebo na náš mail mhcholupice@centrum.cz.

Sdílet