Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehoda cisterny a dvou osobních vozidel zablokovala most přes řeku Moravu, figuranti ze zdravotní školy navodili přesvědčivou atmosféru

Téměř sedmdesátka profesionálních hasičů jednotek Otrokovice, Zlín, Kroměříž a Uherské Hradiště, spolu s policisty, městskými strážníky a záchranáři, provedla v úterních dopoledních hodinách plánované taktické cvičení složek IZS Zlínského kraje.

Dějištěm cvičení, na kterém se také podíleli členové krizového štábu obce Napajedla, pracovníci Vodoprávního úřadu, Státní plavební správy, Povodí Moravy a České inspekce životního prostředí, byl most přes řeku Moravu na ulici Svatoplukova v Napajedlech.

Námětem společného taktické cvičení, které začalo v 09:13 hodin ohlášením události, byla dopravní nehoda cisterny a dvou osobních vozidel, při které bylo zraněno a zaklíněno několik osob a kdy došlo k masivnímu úniku nebezpečné látky z cisterny do řeky Moravy.

Úkolem cvičících bylo zabezpečení koordinace činnosti všech složek, zabezpečení místa události, provedení protipožárních opatření a vyproštění zaklíněných osob z osobních vozidel, poskytnutí předlékařské první pomoci a eliminace úniku nebezpečné látky z poškozené cisterny na vodní hladinu.

K dalším neméně důležitým úkolům patřilo poskytnutí pomoci záchranářům při ošetřování zraněných, poskytování posttraumatické pomoci, vyhledání pohřešované osoby ve vodním toku za použití sonaru a záchrana osob z vodní hladiny.

To, že se nebude jednat o rutinní provedení standardních činností, bylo zřejmé už po příjezdu prvních jednotek na místo. Zranění i další účastníci nehody (figuranti ze zdravotní školy) dokázali velmi přesvědčivě vytvořit velmi emotivní atmosféru.

Počínaje netečností, přes přehnanou komunikativnost a aktivitu až po projevy vzdoru a agresivity potrápili nejen zasahující hasiče a zdravotníky, ale také přítomné policisty.

Asi po dvou hodinách bylo cvičení ukončeno a prostor byl opět plně uvolněn pro běžný provoz.

Závěr patří poděkování všem, kteří umožnili organizaci a provedení cvičení a také občanům města za trpělivost a pochopení.

Na realizaci cvičení pořádaného za podpory Zlínského kraje se podílela také nová technika pořízená v rámci Integrovaného operačního programu.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet