Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár chalupy ve Zlíně si vyžádal dvě oběťi, na zjištění jeho příčiny pracují vyšetřovatelé hasičů i policie

V 01:59 hodin přijal operátor tísňové linky zlínských hasičů oznámení o požáru objektu na ulici Ronzovy Paseky v části města Zlín – Příluky.

Na místo události byly postupně vyslány jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů ze Zlína, Zlína – Prštného, Otrokovic, Slušovic, Zádveřic a Želechovic. Už v době příjezdu první jednotky byla zjištěna informace, že se v objektu chalupy o půdorysu asi 10 × 5m mohou nacházet dvě až tři osoby.

Plně rozvinutý požár, který zasáhl jak interiér objektu, tak i půdní prostor a střešní konstrukce nedovolil hasičům vést prvotní zásah ve vnitřních částech. Následné propadnutí částí stropů a střechy dále zvýšilo riziko zásahu pro zasahující hasiče.

Po necelých čtyřiceti minutách se hasičům podařilo dostat požár plně pod kontrolu. V průběhu hasebních prací byla v jedné z místností objektu nalezena osoba, která již nejevila známky života. Přítomnost dalších těl na požářišti, které pokryla vrstva sutin a ohořelého vybavení, se zatím nepotvrdila.

Hasiči provedli rozebrání částí střešních konstrukcí, které hrozily dalším zřícením a dohasili jednotlivá ložiska hoření.

Vzhledem ke špatné přístupnosti místa požáru, ke kterému se dalo dostat pouze po úzké panelové cestě došlo k zapadnutí jedné z nasazených cisteren. Tu následně vyprostil automobilní jeřáb povolaný ze stanice profesionálních hasičů Otrokovice.

Provedeným ohledáním místa události bylo potvrzeno, že požár má pouze jednu oběť a tou je samotný majitel objektu. Prvotní odhad škody hovoří o výši asi 600.000,– Kč. Příčina vzniku požáru zůstává nadále ve společném šetření hasičů a policistů.

Při opětovném ohledání místa bylo nalezeno ještě jedno tělo, požár má tedy dvě oběti, jednou je bývalý zlínksý hasič (*1930).

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet