Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Studijní pobyt žďárských zámeckých hasičů ve Francii se vydařil a přinesl mimo jiné i zjištění, že tam není linka 112 moc využívána a je stále preferováno národní číslo 18

V pořadí již ze třetí studijní cesty z Francie se vrátilo sedm zámeckých dobrovolných hasičů zásahové jednotky PO města Žďáru n. S. a nechyběli mezi nimi i funkcionáři výboru SDH. Tentokrát koordinátorka projektu PhDr. Zdislava Tesařová (projekt je spolufinancován za podpory EU) připravila cíl studijního pobytu u dobrovolných hasičů městečka Grand Combe Cháteleu v departamentu Doubs v příhraničí Francie a Švýcarska.

Městečko s téměř obdobnou podhorskou polohou jako naše Vysočina (730 m.n.m.) má kolem 1 500 obyvatel a je vyhlášené zejména produkcí kvalitních sýrů, speciálně uzených salámů a dobrého vína. O požární bezpečnost zde dbá 16 členů dobrovolné zásahové jednotky, kde nechybí ani tři ženy.

Zdejší hasičský sbor byl založen v roce 1878 a jeho činnost je rozdílně od naší všestranné činnosti (spolková, kulturně společenská, výchova mladé generace, atd.) zaměřena jen na zásahy, přičemž z průměrných 60 – 70 zásahů ročně se jedná v 80 % o zdravotnickou­ pomoc.

Na rozdíl od našich zásahových jednotek je sbor vybaven zdravotnickým vybavením a technikou na úrovni sanitních vozů první zdravotnické pomoci. V čele sboru je rodinný tým – velitel jednotky Bobillier Monnet Vincent a zástupce (bývalý velitel), jeho otec Bobillier Monnet Jean Louis.

Díky tomu, že se žďárští dobrovolní hasiči v rámci projektu odborného vzdělávání učí i základy francouzského jazyka – zejména hasičskou terminologii, byla komunikace o něco snazší. Se zájmem si tak prohlédli vybavení obou zásahových vozů francouzských hasičů a diskutovali o odlišnostech technických pomůcek pro likvidaci požárů.

Překvapením pro naše záchranáře bylo zjištění, že zásah u požáru Francouzů je takticky veden od ohniska požáru směrem ke zdroji vody, což je v našich podmínkách zcela obráceně a dopravní vedení s útočnými proudy je vedeno od zdroje vody. Rozdíl shlédli i diváci při námětovém cvičení, které se v městečku uskutečnilo v rámci městských slavností a kde čeští hasiči byli středem zájmu. V jeho průběhu došlo i k osobnímu příjemnému setkání se starostkou města Evelyne Boillot – i ona se zajímala o podrobnosti projektu a nevyloučila, že právě i její záchranáři by mohli být součástí projektu.

Studijní pobyt byl zaměřen i na poznání práce profesionálních hasičů, a to hned ve dvou destinacích. Tou menší bylo město Pontarlier, srovnatelné rozlohou a počtem obyvatel našemu krajskému městu Jihlava. Zdejší hasiči sídlí ve zcela nové hasičské stanici s rozlohou 5 500 m2 a jejíž výstavba bez vybavenosti stála 4,5 mil euro.

Komentovanou prohlídku vedl velitel směny Emmanuel Lemoine, který v úvod sdělil, že stanice má v průměru 2.700 výjezdů ročně. Předností této stanice je zejména moderní vybavení hasičskou technikou, kde jednotlivá vozidla – je jich tu 25 – jsou předurčena na konkrétní zásah – požár v husté městské zástavbě, lesní požár v terénu, požár výškové budovy, chemický zásah apod. Na stanici je i speciální oddíl lezců pro výškové zásahy a tým potápěčů pro zásahy na vodě i pod vodou.

Samozřejmostí je i 5 plně vybavených sanitních vozů neboť i u profesionálů je 60 % zásahů zaměřeno na poskytování první zdravotnické pomoci. Zajímavostí pro nás je organizace 24 hod. služby – střídání směn je ráno v 8 hodin, fyzická příprava hasičů je jak dopoledne, tak i odpoledne a samozřejmostí je služba na stanici z řad dobrovolných hasičů.

Ti mohou sloužit pouze 12 hod, jsou za službu od roku 1999 placeni (cca 10 euro/hod. ) a jsou na tuto činnost uvolňování svým zaměstnavatel bez výrazných problémů – a to podle našeho zjištění nemají tito zaměstnavatelé žádné daňové úlevy z titulu, že zaměstnávají dobrovolné hasiče, ba naopak se jim snaží vytvářet dobré podmínky – „vždyť chrání majetek a životy nás všech“, jak zpravidla konstatují. Stanice v Pontarlier má 50 hasičů profesionálních a 50 dobrovolných.

V rámci pobytu bylo možné navštívit i jednu z velkých francouzských stanic ve městě Colmar, které se blíží rozlohou např. městu Brno. Zdejší profesionální stanice s technikou kolem 50 vozidel má speciální výukový kontejner na zásahy u požárů a je zde i sídlo, kde se organizuje celý mezinárodní projekt odborné přípravy hasičů z ČR, Francie a Lucemburska.

Stanice má obdobné řídící operační středisko, které známe v našich podmínkách u HZS krajů. Celkem 5 operátorů, kteří se střídají ve 12 hod turnusech, přijme na tísňovou linku s číslem 18 (obdoba naší linky 150 na hasiče) v průměru ročně kolem 45 tisíc oznámení. Tak trochu překvapením je, že mezinárodní tísňová linka 112 není ve Francii tolik využívána.

Studijní pobyt přinesl oboustranně nová poznání a čeští hasiči bezpochyby zanechali u svých francouzských kolegů dobrý dojem, a to nejen na odborném hasičském poli, ale přátelská večerní posezení dala prostor i pro sborový zpěv českých lidových písniček, které zcela jistě zaujaly.

Určitě je dobře, že projekt mezinárodní spolupráce odborné přípravy hasičů bez rozdílu (profesionál – dobrovolný) byl uveden v život a hasiči si mohou vzájemně vyměňovat cenné zkušenosti ve své záchranářské činnosti.

Luboš Zeman, starosta OSH Žďár nad Sázavou

Sdílet