Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči na Břeclavsku zachraňovali koně i kočku

Dvě jednotky hasičů vyslalo po osmnácté hodině dne 19. 9. 2013 Krajské operační a informační středisko HZS JMK k nahlášenému pádu koní do řeky Dyje v Lednici na Břeclavsku.

K zásahu vyjela jednotka HZS ze stanice v Břeclavi a místní dobrovolní hasiči. Na místě zjistili, že se pod zvířaty probořil dřevěný mostek u Janova hradu. Tři koně zůstali stát ve vodě.

Čtyři hasiči se oblékli do speciálních oděvů pro práci ve vodě a postupně zvířata vyvedli na břeh. K jejich záchraně nebylo nutné použít jeřáb, který přijel na místo.

Po dvaceti minutách se hasičům podařilo dostat všechny tři koně do bezpečí na břeh a bez zranění je předat majiteli. Probořený mostek zajistili páskou a jednotky se po devatenácté hodině vracely na základny.

Ve stejnou dobu zasahovali břeclavští profesionální hasiči a jejich dobrovolní kolegové z Poštorné také u jiného zásahu. V Břeclavi-Poštorné sundávali ze stromu kotě. Tento klasický hasičský případ dopadl dobře a během pár minut dostali hasiči kotě ze stromu a předali jej majitelce.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet