Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Víkendové události na Plzeňsku

Na Plzeňsku zasahovali hasiči u 33 událostí­.Hasiče zaměstnaly mimo jiné požáry komínových těles a dopravní nehody. Ilustrační foto

Požáry
K požáru komína rodinného domku se zvýšeným přízemím v obci Myslinka vyjížděli v pátek profesionální a dobrovolní hasiči z Nýřan. Komín byl zanesen spalinami. Hasiči za použití automobilního žebříku prošťouchli pomocí kominického nářadí komín a v garáži z vybíracích dvířek vybrali saze. Majiteli doporučili nechat si provést revizi a vyčištění komína. Garáž byla přirozeným způsobem odvětrána.

Škodu čtyři tisíce korun způsobil páteční požár v objektu firmy Autoprovoz Šobr, v ulici Nad Feronou v Plzni–Bolevci. Jelikož se majitel při hašení nadýchal zplodin, musela být přivolána ZZS. Uvnitř objektu se nacházel autogen. Zasahující dobrovolní hasiči z Bílé Hory a profesionálové ze stanice Košutka museli kromě hašení vynést z objektu tlakové lahve a rozebírat dřevotřískovou konstrukci. Příčinou požáru byla technická závada na elektroinstalaci.

Beze škody se obešel požár sazí v komínovém tělese v Havířské ulici v Nýřanech. Na místě v sobotu zasahovali místní profesionální a dobrovolní hasiči. Hasiči saze srazili pomocí kominického nářadí a vybrali je vybíracími dvířky.

K požáru střechy rodinného domku v obci Sedlecko vyjížděli v sobotu po patnácté hodině profesionální hasiči z Radnic a Rokycan a dobrovolní hasiči z obcí Osek a Bušovice. Objekt, jak hasiči zjistili, patří již do katastru obce Smědčice. Požár se ještě před příjezdem hasičů pokoušel lokalizovat majitel domku. Po úplné lokalizaci požáru hasiči přistoupili za použití autožebříku k rozebírání střešní krytiny a vyčištění půdních prostor, neboť hrozilo nebezpečí dalšího šíření požáru. Prohlídkou střechy hasiči dále zjistili, že hoří i trám v blízkosti komínového tělesa a že hrozí zřícení komínu. Proto byl po dohodě s majitelem domku komín ubourán až k trámům. Poté byl požár zcela zlikvidován. Škoda byla předběžně vyčíslena na 30 tisíc korun. Příčina požáru se šetří. Mohlo jí být prasklé komínové těleso.

Beze škody se obešel sobotní požár trávy na ploše 30 × 30 metrů u obce Blatnice, asi 30 metrů od dálnice, vpravo ve směru na Rozvadov. Na místě zasahovali profesionální a dobrovolní hasiči z Nýřan. Příčinou požáru byla nedbalost nebo úmysl.

Škodu deset tisíc korun má na svědomí sobotní požár v objektu Sola Sušice v Nádražní ulici v Sušici. Požár se místním profesionálním a dobrovolným hasičům podařilo lokalizovat po několika minutách a zlikvidovat po dvou hodinách. Hořel odpadový papír a palety. Poškozena byla i elektroinstalace. Příčina požáru se šetří.

K požáru komínového tělesa na rodinném domku v Americké ulici ve Staňkově vyjížděli v sobotu místní profesionální hasiči. Hasiči požár uhasili suchým pískem za použití automobilního žebříku. Jelikož vybírací dvířka malých rozměrů se nacházela v obýváku, kde byla dřevěná podlaha a koberec a hrozilo vypadnutí žhavých sazí na podlahu, dohodl se velitel zásahu s majitelem, že saze vybere až po jejich vychladnutí sám.

Beze škody se obešel sobotní požár komínového tělesa v Plzeňské ulici v Boru. Zasahující hasiči z Tachova vyčistili komín pomocí kominického nářadí a vybrali kotel.

Dopravní nehody
K dopravní nehodě osobního automobilu Škoda Favorit 136 L u obce Volduchy, ze směru od Rokycan, vyjížděli v pátek rokycanští profesionální hasiči. Dvě osoby ze čtyřčlenné posádky byly zraněny a v době příjezdu hasičů byly v péči ZZS. Vozidlo následkem nehody skončilo v pravém příkopu na střeše. Hasiči zajistili a nasvítili místo nehody, odpojili u vozidla akumulátor, pomocí vyprošťovacích popruhů a navijáku je postavili na kola, odtáhli mimo vozovku a asistovali odtahové službě při jeho nakládání.

K dopravní nehodě, srážce osobního a nákladního automobilu, na 104,5. km dálnice D5, Praha – Rozvadov, v úseku Heřmanova Huť – Ostrov, vyjížděli v sobotu profesionální hasiči ze stanic Nýřany a Stříbro. Hasiči zajistili místo nehody a odpojili u osobního automobilu akumulátor. Dítě zraněné při nehodě odvezla ZZS.

K osobnímu automobilu v příkopu u obce Velenice vyjížděli v sobotu profesionální hasiči z Horažďovic. Hasiči zajistili místo nehody a odpojili u vozidla akumulátor. Zraněné osoby do své péče převzala RZS.

Dvě zraněné osoby si vyžádala sobotní dopravní nehoda osobního automobilu u obce Štěpánovice. Následkem nehody skončilo vozidlo mimo vozovku. Zasahující profesionální hasiči z Klatov zajistili místo nehody a odpojili u vozidla akumulátor. Zraněné osoby do své péče převzala ZZS.

Technická pomoc
K otevření zabouchnutých dveří bytu v Nerudově ulici v Klatovech vyjížděli v sobotu místní profesionální hasiči. O pomoc hasiče požádala majitelka bytu, která nutně potřebovala léky. Jelikož byly dveře opatřeny bezpečnostním zámkem, vnikli hasiči do bytu za použití automobilního žebříku pootevřeným oknem. Dveře bytu otevřely zevnitř a byt předali majitelce.



-kaw-
Sdílet