Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Brněnský hasič bodoval v Austrálii

Brněnský hasič Robert Langer dosáhl vynikajícího úspěchu na Světových hrách policistů a hasičů v australském Adelaide.Ilus­trační foto

V nejsilnější konkurenci sportovců z řad policistů a hasičů v sobotu vybojoval pro Českou republiku bronzovou medaili v cyklistickém silničním kritériu. Robert Langer, 30letý příslušník brněnského územního odboru HZS Jihomoravského kraje, který slouží ve směně A na stanici v Lidické ulici v Brně, se klání v Adelaide účastní jako jediný reprezentant z jižní Moravy. V Austrálii současně reprezentuje Sportovní klub Hasiči Brno.
Světových her, které jsou pro policisty a hasiče světa obdobou Olympijských her, se v Adelaide účastní na 15 tisíc sportovců a slavnostní zahájení v pátek sledovalo 25 tisíc lidí. Po úspěšném startu na trati kritéria v ulicích Adelaide se Robert Langer zúčastní také časovky jednotlivců a přihlášen je i k závodu v disciplinách TFA (Toughest Firefighter Alive – Nejtvrdší hasič přežívá). Jde o soutěž, která se do světa dostala koncem 90. let minulého století z USA a Kanady. Jejím úkolem je prověřit nejen fyzickou, ale i psychickou kondici hasiče. Reálně se přibližuje podmínkám u skutečného zásahu při likvidaci požáru i záchraně osob. Závod TFA, který je nejnáročnější soutěží profesionálních hasičů na světě, se tradičně koná ve výškové budově, v níž závodníci překonávají extrémní výškový rozdíl. Na loňských Světových hrách policistů a hasičů v čínském Hongkongu se další brněnský hasič Radim Vacula v závodě TFA umístil v první desítce závodníků.

por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-kaw-
Sdílet