Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Příčinou požáru v truhlárně v Proseči nad Nisou bylo samovznícení nasáklých ubrousků speciálním olejem

Hasiči ze tří jednotek zasahovali včera večer u požáru truhlárny v části obce Proseč nad Nisou. Ohlášení hasiči dostali ve 21:37 hodin a operační důstojník k události vyslal profesionály z Liberce a dobrovolné hasiče z Vratislavic nad Nisou a Proseče nad Nisou.

Do velmi zakouřeného prostoru hasiči vnikli v dýchací technice a do dvaceti minut se jim podařilo požár, který zasáhl odhadem 5m2, lokalizovat. Během několika dalších minut byl požár zlikvidován a hasiči tak uchránili hodnotu 1.500.000 Kč. Škoda byla po dohodě s majitelem vyčíslena na 400.000 Kč.

Za příčinou požáru stálo chemické samovznícení nasáklých ubrousků speciálním olejem, které byly skladovány v pytli na odpad společně s pilinami. Olej se používá k povrchovým úpravám dřeva, neboť má zpevňující a impregnační vlastnosti.

Jeho nevýhodou však je, že je náchylný ke samovznícení kvůli své hlavní složce, kterou je lněný olej, a dochází tak k exotermické reakci, při níž se uvolňuje teplo. Pokud míra akumulace tepla přesáhne míru rozptylování do okolí, může dojít ke samovznícení hadru či ubrousku, který je olejem napuštěn.

„Štěstí v neštěstí" měl majitel ještě v tom, že vlivem tepla došlo k porušení vodovodního zařízení. To na jednu stranu zafungovalo jako stabilní hasicí zařízení, které požár částečně lokalizovalo, ale na druhou stranu volně tekoucí voda napáchala i škody.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet