Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K požáru na fakultě v Brně byla povolána i chemická laboratoř z Tišnova

V 16,14 hodin byl ohlášen hasičům požár v objektu Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Krajské operační a informační středisko HZS vyslalo k události jednotku ze stanice Lidická, Líšeň, BVV, Chemickou laboratoř Tišnov a dobrovolné hasiče Královo Pole.

Vzhledem k včasnému zásahu se požár dále nerozšířil. Hasiči nasadili jeden vodní proud do prostoru požáru. Požár byl pod kontrolou od 16,47 hodin. V budově při vzniku požáru se nenacházeli žádné osoby. Přítomnost nebezpečných látek v ovzduší se po měření nepotvrdil. Hasiči museli použít k odvětrání budovy přetlakový ventilátor.

Chemická laboratoř Tišnov po svém příjezdu naměřila přítomnost fosgenu a chlorkyanu. Dále je prováděn nepřetržitý monitoring ovzduší v areálu. Hasiči museli vytyčit nebezpečnou zónu.

Na místo požáru se dostavil územní řídící důstojník, který nařídil dekontaminaci prvotně zasahujících hasičů, kteří zasahovali v nebezpečné zóně. Dekontaminace hasičů bude probíhat na požární stanici Líšeň. Laboratorní zvířata, která byla v budově, jsou všechna naživu. Vyšetřovatel hasičů vyčíslil předběžně škodu na 50 tisíc korun. Příčina požáru je v šetření.

Jednotky na místě požáru:

  • CHL Tišnov,
  • PS Lidická,
  • PS BVV,
  • PS Líšeň,
  • SDH Brno Královo Pole
Sdílet