Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Víkend u hasičů na Vysočině

Dopravní nehody osobních automobilů na Jihlavsku a v Hořepníku, požár lesní hrabanky ve Skočidolovicích, požár střechy domu Komorovicích a požár pilin u Agrostroje v Pelhřimově.

Skryté nebezpečí

V pátek 16. 3. 2007 ve 14:28 hodin vyjížděli dobrovolní hasiči z Hořepníka do obce Skočidolovice k požáru lesní hrabanky na ploše cca 15 m2 . Hasiči na místě zasahovali vysokotlakem. Požár se obešel beze škody.
Co je tedy na této události zvláštního? Příčinou tohoto požáru bylo nedohašené ohniště po spalování klestí, které bylo prováděno již 7. 3. 2007 – tedy 9 dní před vznikem požáru. Neuhašené nebo špatně dohašené ohniště skrývá nebezpečí vzniku požáru i po delší době. A to už v Skočidolovicíh vědí.

Požár střechy domu

V sobotu 17. 3. 2007 v 15:11 hodin vyjížděli profesionální hasiči z Humpolce do obce Komorovice na nahlášený požár komína domu. Po příjezdu na místo zjistili, že se nejedná o požár komína, ale o požár střechy a půdního prostoru bytového domu s přístavbou. Na místo byly povolány posily – hasiči z Pelhřimova a dobrovolní hasiči z Humpolce a Herálce.
Hasiči zasahovali v dýchací technice 2 C proudy a vysokotlakem, rozebírali konstrukci rozestavěné střechy.
Příčinou požáru byl úlet jiskry z komína s následným vznícením nedokončené střechy vlivem nepříznivých povětrnostních podmínek.
Škoda byla vyčíslena na 100 000 Kč. Uchráněny byly hodnoty ve výši 2 000 000 Kč.

Dopravní nehoda v Hořepníku na Pelhřimovsku

V sobotu 17. 3. 2007 v 19:09 hodin vyjížděli hasiči ze stanice Pacov k dopravní nehodě osobního automobilu do obce Hořepník na Pelhřimovsku.
Na místě bylo zjištěno, že osobní automobil čelně narazil do sloupu elektrického vedení. Při dopravní nehodě byly 2 osoby zraněny – byly předány Zdravotnické záchranné službě.
Policie ČR na místě řídila kyvadlově dopravu. V 20:37 hodin bylo havarované vozidlo vyproštěno, vozovka byla uklizena a zcela zprůjezdněna.

Tragická dopravní nehoda na Jihlavsku

V neděli 18. 3. 2007 krátce po čtvrté hodině ranní zasahovali hasiči z Telče u dopravní nehody osobního automobilu Škoda Octavia u obce Nová Říše na Jihlavsku.
V osobním automobilu v době nehody bylo 6 osob. Hasiči z havarovaného automobilu vyprostili pomocí hydraulického zařízení 1 zraněnou osobu a další 3 zraněné osoby předali do péče Zdravotnické záchranné služby. U jednoho z cestujících lékař konstatoval smrt.
Na místě až do ranních hodin probíhalo vyšetřování této události. Před sedmou hodinou ranní hasiči naložili havarované vozidlo na odtahovou službu a doklidili vozovku.

Požár dřevní hmoty v Pelhřimově

V neděli 18. 3. 2007 v 16:07 hodin vyjížděli hasiči ze stanice Pelhřimov a Humpolec společně s dobrovolnými hasiči z Rynárce na nahlášený požár pilin v ulici U Agrostroje v Pelhřimově.
Na místě bylo zjištěno, že se jedná o požár volného skladu dřevní hmoty v areálu dřevozpracující firmy. Požárem byla zasažena hromada – obvod 60 metrů, výška 10 – 12 metrů.
Hasiči zasahovali 4 C proudy s příměsí pěnidla. Voda byla doplňována z místního hydrantu. Hromada byla rozebírána pomocí nakladače. V 16:40 hodin byl požár lokalizován. Po osmé hodině večerní bylo místo události předáno majiteli.
Požár se obešel beze škody. Příčinou bylo samovznícení dřevního materiálu.



Denisa Vrbová
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina

-wap-
Sdílet