Středa 15. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čpavek uniklý z Prazdroje vyhnal ze stadionu plzeňské Viktorky přes dva tisíce dětí, naštěstí se jednalo pouze o cvičení záchranných složek

V úterý 24. září 2013 se ve Štruncových sadech od 10:00 do 13:00 hodin konalo jedno z větších cvičení záchranářů s názvem PRAZDROJ 2013 na téma Únik čpavku z chladírenské technologie v Plzeňském Prazdroji s následnou evakuací podniku i fotbalového stadionu. Do cvičení se kromě hasičů a dalších složek IZS zapojil Plzeňský Prazdroj, Plzeňský magistrát a 2200 žáků středních škol, kteří se zhostili role figurantů.

Žáci se od hasičů dověděli o problematice nebezpečných látek, jejich účincích na organismus, způsobu varování, zajištění improvizované ochrany a stručně také o taktice zásahu hasičů při těchto událostech. Veškeré informace jim předali členové krizových štábů HZS Plzeňského kraje a ORP Plzeň.

Vlivem technické závady se zřítila část střešní ochranné konstrukce na potrubí s kapalným čpavkem. Z poškozeného potrubí uniklo velké množství látky. Dva zaměstnanci podniku, kteří se snažili na střeše uzavřít přívod čpavku, se nadýchali nebezpečné látky a upadli do bezvědomí. Čpavek zasáhl i další tři pracovníky v těsné blízkosti úniku. Fotbalový stadion Viktorky plný dětí se nachází v možném pásmu zamoření.

Při vlastním zásahu hasiči v protichemických oděvech museli nejprve vyhledat v zadýmeném objektu Plzeňského Prazdroje postižené osoby, zajistit jejich transport a dekontaminaci tak, aby mohli být předáni k lékařskému ošetření.

Vzhledem k tomu, že v těsné blízkosti Plzeňského Prazdroje se nachází stadion Viktorky, který byl v danou dobu zaplněn diváky, a hrozilo reálné nebezpečí, že toxický mrak se tímto směrem rozšíří, museli hasiči společně s Městskou policií evakuovat ze stadionu do parkovacího domu Rychtářka 2.200 žáku středních škol.

Úkolem příslušníků PČR bylo zabezpečit dle pokynů velitele zásahu místo události, evidence zasažených osob a uzavírka několika komunikací (toto jen fiktivně).

Mezi hlavní cíle cvičení bylo ověřit vnější havarijní plán podniku, procvičit postupy jednotek PO i dalších složek záchranného systému při úniku velkého množství čpavku do okolí, procvičit spolupráci složek IZS nejen při varování a informování obyvatel, ale i při opatření vedoucích k rozsáhlému dopravního omezení.

Podobná cvičení jsou častým námětem hasičů. Důležitost těchto cvičení potvrzuje mimo jiné i lednový ostrý zásah při úniku čpavku na zimním stadionu v Domažlicích.

Zúčastněné složky:

  • HZS Plzeň-Košutka
  • HZS Plzeň-Slovany
  • HZS Plzeň-Střed
  • JSDH Skvrňany
  • JSDHP Prazdroj
  • ZZS Pk – VS Bory
  • PČR
  • Městská policie (Bory, Doubravka, DS, SÚSS, Střed)
  • Odbor krizového řízení MMP
Sdílet