Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zasahující hasiče napadl muž s kladivem

Na nemocenské skončili dva profesionální hasiči ze stanice v Třinci (okres Frýdek-Místek), kteří zasahovali v neděli 18. 3. 2007 večer u požáru v třineckém bytě. Uživatel bytu je totiž překvapil a zaútočil na ně kladivem.

Obyvatel stejného domu v ulici 17. listopadu oznámil v neděli večer Městské policii v Třinci, že ze sousedního bytu vychází kouř. Strážníci ihned informovali operační středisko hasičů. Ihned – tedy zhruba ve tři čtvrtě na osm večer – vyjela na místo jednotka ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Třinci – dvě cisternové stříkačky a automobilový žebřík.

Hasiči roztáhli do třetího podlaží domu hadice a bouchali na dveře, ze kterých kouř vycházel. Protože se nikdo uvnitř neozýval, dveře otevřeli násilně. Hasiče, držícího proudnici, bez jakéhokoliv varování či jiných zvuků napadl kladivem uživatel bytu a poté se v bytě zavřel. Mladý hasič utržil několik ran do levé ruky. Po druhém otevření bytu se pokusil vzteklý muž napadnout statnějšího velitele hasičského zásahu, ale ten jej po krátké potyčce zpacifikoval.

Požár v předsíni bytu pak záchranáři uhasili. Uživatel bytu pálil v předsíni starý radiopřijímač. Hasiči předali útočníka strážníkům a ti Policii ČR. Muž skončil v třinecké cele předběžného zadržení.

Oba hasiči pokračovali dál ve své práci – jejich jednotka likvidovala krátce po nedělní půlnoci požár fordu vietnamského majitele, kde se nevylučuje úmyslné zapálení. Pak už se ale bolest ze zranění opravdu nedala vydržet a oba hasiči byli ošetřeni v třinecké Nemocnici s poliklinikou. Mladý hasič má pohmožděnou levou ruku v dlaze, velitel zásahu má pohmožděný zádový sval. Oba jsou „neschopní ke službě“, tedy jsou na nemocenské.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-
Sdílet