Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Proběhlo jednání Unie bezpečnostních složek se šéfem hasičů ČR, otevře se služební zákon?

V pondělí dne 23. září 2013 proběhlo na GŘ HZS ČR jednání zástupců odborové organizace Unie BS s vedením GŘ. Za Unii BS byli přítomni předseda Unie BS Jiří Vítek, předseda pro HZS Petr Janota a další představitelé Unie BS Jiří Franz, Dalibor Konvičný a Pavel Michajlovič. Za GŘ HZS ČR tuto delegaci přijali generální ředitel plk. Ing. Drahomír Ryba a náměstek pro řízení lidských zdrojů plk. Mgr. Josef Slavík.

Průběh jednání by se dal rozdělit do dvou částí. Na úvod předseda Unie BS Jiří Vítek a Petr Janota představili odborovou organizaci a vysvětlili její organizační strukturu. Unie BS totiž počátkem roku 2013 prošla zásadními změnami v oblasti řízení, byly ustanoveny nové orgány organizace a zvoleni noví představitelé. Mezi hlavní body jednání proto zákonitě patřilo nastavení zásad komunikace mezi organizací a GŘ HZS ČR.

S tímto úzce souvisí věc uzavření Kolektivní dohody. Vedení GŘ HZS ČR již v dřívější době avizovalo, že není jeho zájmem uzavřít podobnou dohodu. Unie BS bere tento fakt na vědomí s tím, že představitelé požádali o uzavření jiného smluvního vztahu obou partnerů, který by v zásadách nastavil alespoň vzájemné fungování vyššího odborového orgánu Unie BS a GŘ HZS.

V obecné rovině se pak vedla diskuze na téma vládního návrhu Státního rozpočtu na rok 2014. Pan generální ředitel potvrdil slova ministra vnitra Peciny, že se pro rok 2014 připravuje nábor 200 hasičů. Do rozpočtu MV pro rok 2014 je také zahrnuto navýšení mzdových prostředků pro příslušníky BS. Dopředu je ale avizován fakt, že není vůle k navýšení mezd formou zvýšení „tabulek“.

Předpoklad je, že část prostředků se „spotřebuje“ pro sanaci schodku, který vzniká automatickým posunem v platových stupních a zbytek by byl použit k navýšení „rizikového“ příplatku, osobních příplatků a do oblasti odměn.

Nepřímo s věcí rozpočtu souvisí také problematika strojníků. Unie BS dále bude usilovat o narovnání stavu. Generálnímu řediteli představitelé Unie BS zopakovali přání, aby na každé stanici HZS byla ustanovena na každé směně funkce technika strojní služby (pro dokreslení – 4. tarifní třída – finanční i karierní motivace). Vedení GŘ toto přání vyslechlo, avšak naznačilo úskalí, která by tímto opatřením vznikla.

Podle GŘ zajistit toto pro všechny typy stanic HZS je těžce technicky proveditelné. Souvislost s karierní motivací vedení GŘ avizovalo, že existuje sílící poptávka po „otevření služebního zákona“. Zde pan generální ředitel Ryba i pan náměstek Slavík krátce popsali kroky a opatření, která v případě otevření zákona připravuje k projednání GŘ HZS.

K situaci kolem stanic HZS typu P0 představitelé Unie BS dostali informaci, že se o narovnání neutěšeného stavu jedná a hledají se formy jak zajistit nepřetržitou službu družstva o zmenšeném početním stavu 1+3. Nabízí se několik řešení, ale žádné dle GŘ z důvodu nenaplněnosti početních stavů příslušníků nevede k ideálnímu stavu.

Jiří Vítek, předseda Unie BS

Převzato z webu UBS

Sdílet