Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Likvidaci aktivního střelce cvičili policisté v Sadské, celého zásahu se zúčastnili i zdravotníci a hasiči

V pondělí 23. září proběhlo v prostorách školního policejního střediska cvičení složek IZS, jehož cílem bylo prověřit akceschopnost a koordinaci jednotlivých složek při ozbrojeném útoku nebezpečných pachatelů.

„Bývalé učiliště v Sadské bylo přepadeno dvěma ozbrojenými pachateli v kuklách“ takové oznámení přijal operační důstojník včerejšího dne krátce před jedenáctou hodinou. Pod legendou ozbrojeného přepadení dvěma bývalými studenty, kteří se za vyloučení ze školy chtěli pomstít nejen učiteli tělocviku, se uskutečnilo ve Školním policejním středisku cvičení IZS.

Ozbrojení muži přichází k autobusu, kam nastupuje 18 studentů s učitelem z důvodu odjezdu na praxi. Po střelbě zůstává na místě 7 mrtvých a 3 zranění. Pachatelé pokračují dál do areálu, kde se rozdělí, jeden z nich jde do tělocvičny, kde se ozývá střelba a druhý do školy, kde se taktéž střílí. S sebou mají i nástražný výbušný systém, který uloží na parkovišti.

V tu dobu už na místo přijíždějí první policejní hlídky a po přestřelce se jim jednoho z pachatelů podaří zneškodnit. Druhý se ukryje a zabarikáduje ve sklepě budovy školy, kdy má s sebou i jednoho rukojmí. V tomto okamžiku je vyrozuměna Zásahová jednotka Středočeského kraje, která následně po vyjednávání zneškodní i druhého pachatele.

Po oznámení se na místo během cca 20 minut dostavilo celkem 10 policejních hlídek, včetně kriminalistů, kteří zde odvedli kus dobré práce. Cvičení se mimo jiné zúčastnilo celkem 50 figurantů představujících útočníky i oběti, 30 členů organizačního štábu, několik posádek Rychlé záchranné služby, dvě posádky hasičských vozů, kriminalisté i hlídky Územního odboru Nymburk, Zásahová jednotka Středočeského kraje, Pyrotechnická a Letecká služba policejního prezídia.

por. Bc. Petra Potočná, PČR

Sdílet