Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Ruska a Moravskoslezského kraje podepsali dohodu o spolupráci, zahraniční hosté si prohlédli zbrojnice i stanice v Ostravě

Ve dnech od 18. do 22. září hostili dobrovolní hasiči z Moravskoslezského kraje dvoučlennou delegaci Všeruské dobrovolné hasičské organizace – oblastního oddělení vologodského kraje ( VDPO).

Předseda dobrovolných hasičů vologodské oblasti p. Vadim Šilov a jeho náměstek p. Alexander Bělych a starosta Krajského sdružení hasičů Moravskoslezského kraje Ing. Leo Kuběna podepsali dohodu o vzájemné spolupráci obou dobrovolných hasičských organizací.

Pětidenní pobyt byl rozdělen na pracovní , kulturní a odpočinkové části.

Pracovní část jsme zahájili v pátek, kdy jsme v prostorách Krajského úřadu MSK za přítomnosti náměstka hejtmana MSK p. Ing. Ivana Strachoně a dalších hostů podepsali dohodu o spolupráci.

Tento ryze pracovní den pak pokračoval prohlídkou hasičské stanice v Ostravě – Fifejdy, prohlídkou Integrovaného bezpečnostního centra v Ostravě a návštěvou NKP Dolní oblasti Vítkovice. Do pracovní části pobytu patřila i návštěva dobrovolných hasičů v Ostravě – Radvanicích, kde členové tohoto sboru dobrovolných hasičů našim hostům předvedli svoji techniku, vybavení i zázemí a starostka obce p. Mgr. Šárka Tekielová hovořila o financování dobrovolných hasičů, o velmi dobré spolupráci hasičů s obcí a o záslužné činnosti mimo jiné i na úseku práce s mládeží a kultury.

Celodenní návštěva Prahy, půldenní pobyt v Beskydech na Pustevnách, následná prohlídka Technického muzea Tatry v Kopřivnici a návštěva obce Fryčovice a jejich noční hasičské soutěže, to je výčet několika odpočinkových akcí.

Kulturními akcemi pak byly všechny společné obědy a večeře, při kterých jsme detailně hodnotili jednotlivé body naší dohody o spolupráci a některé z nich přímo uváděli do praxe a navzájem jsme se seznamovali s podmínkami činností dobrovolných hasičů ve Vologodské oblasti a Moravskoslezském kra­ji.

Speciální poděkování patří Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje, který se výrazně zasloužil o zprostředkování kontaktů mezi VDPO a KSH MSK a přispěl tak k realizaci podpisu dohody o spolupráci.

Ladislav Čabla
Inspektor KSH MSK

Sdílet