Sobota 18. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení prověřilo složky IZS při zásahu u hromadné nehody v Dubí

Křik a pláč. Zmuchlané plechy aut a plno krve. Takový obraz se naskytl projíždějícím řidičům z Dubí na Cínovec na Teplicku, kde v dopoledních hodinách došlo k hromadné dopravní nehodě devíti aut. Naštěstí ale jen o simulovaný střet vozidel, který měl prověřit všechny složky IZS na Teplicku.

„Pravost“ nehody dotvářela i namaskovaná „zranění“ figurantů. Šlo o to, aby přijíždějící záchranáři, ať už z řad strážníků, policistů nebo hasičů a záchranky neměli ani tušení, že jde o simulovanou nehodu. Poházená a převrácená auta na krajnici hlavního tahu z Německa do Dubí tak nenechala v klidu ani projíždějící motoristy. Mnozí z nich totiž u „zraněných“ zastavovali a pravděpodobně jim chtěli pomoci.

Teprve po příjezdu se záchranáři složek IZS dozvěděli, že jde o prověřovací a pečlivě utajované cvičení. To už ale mnozí projíždějící motoristé volali do rádií a médií. Tak se stalo, že po celé dopoledne mnohá rádia vysílala informaci o hromadné dorpavní nehodě ve směru na Cínovec s tím, že na místě je několik mrtvých a desítky zraněných. Zprávu o hromadné nehodě dokonce vydaly itiskové agentury.

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Teplic, Duchcova a Bíliny, záchranáři z Teplicka, policisté a strážníci. K dispozici měli osm osobních aut a jednu cisternu. Celé cvičení pak proběhlo v místech retardéru pro kamiony. Jedno z osobních aut dokonce po „střetu“ začalo hořet.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet